HiFi & Professional Audio Forum  

Bolja muzika iz PC-a - besplatno

Računari, komponente, softver..
Post Reply
User avatar

Topic author
sn
Forum Admin
Forum Admin
Posts: 2348
Joined: 15 Sep 2006, 04:09
Location: Belgrade
Contact:

Bolja muzika iz PC-a - besplatno

Post by sn » 27 Sep 2008, 19:11

Poznata je prednost Audio kodeka kao sto je FLAC, koji 'prebacuju' materijal bez ili sa minimalnim gubicima, ali i sa svim dobro podesenim opcijama necete imati dobar zvuk, bar kada je u pitanju OS Windows XP. Problem kod XP-a je sto on utice na zvuk, bez obzira na vasa podesavanja. To radi tako sto OS prosledjuje audio podatke delu softvera nazvanom kernel audio mixer ili Kmixer, a on automatski ponovo sempluje audio datoteke, cesto puta prilicno lose, tako da je izlazni signal drugaciji od ulaznog.
Program koji zaobilazi kmixer i salje zvuk direktno na audio karticu je ASIO4ALL. Ovaj besplatni program mozete skinuti odavde http://www.asio4all.com/ Da biste koristili ASIO4ALL treba vam kompatibilan plejer, na primer foobar2000 ili WinApm (Windows Media Player i iTunes ga ne podrzavaju). Sva potrebna podesavanja mozete videti na ovom http://www.foobar2000.org/ i prethodnom sajtu.
foobar.jpg
foobar.jpg (12.24 KiB) Viewed 2059 times
foobar.jpg
foobar.jpg (12.24 KiB) Viewed 2059 times


MornarSinbad

Re: Bolja muzika iz PC-a - besplatno

Post by MornarSinbad » 27 Sep 2008, 22:52

FLAC sam po sebi nema veze sa kernel-om. Preskakanje kernel mixera, koji zaista degradira, odnosi se podjednako na svaki audio signal. Drugo, FLAC uvek kompresuje bez gubitaka (Free LOSSLESS Audio Codec). On kompresuje redudantne bajtove (otprilike kao ZIP ili RAR, samo specijalizovan za audio), a ne kao MP3 koji kompresuje na osnovu psihoakustike i obavezno sa gubicima.

1) Najbolje je kupiti solidnu audio karticu, uz koju se dobijaju odlični ASIO drajveri i što je još bitnije odličan zvuk. Moja preporuka je M-Audio Delta Audiophile 24/96 (stariji model) ili 24/192 (noviji). Koštaju otprilike između 100 i 150 eura, što je kao neki polovan cd plejer. To će biti najbolje uloženih 150eura, kada je slušanje muzike sa PC-a u pitanju.

2) Uvek je bolje signal pojačavati i utišavati na analognom potenciometru nego na softverskom klizaču*. Softverski klizač digitalno reguliše jačinu, što kao posledicu ima javljanje aliasing-a. Ako baš morate da koristite digitalni klizač proverite da li je u tom programu uključena opcija "dithering", ako vam je izlaz iz kartice na 16bita. Inače, treba ga držati NA MAKSIMUMU.
Ako je izlaz iz audio plejera i kartice 24bitni, onda digitalni klizač nema poseban uticaj.

Moja topla preporuka za audio plejer je ruski AIMP.

*Pod softverski klizač mislim na bilo koje dugme kojim se utišava i pojačava zvuk unutar programa ili drajvera zvučne kartice.

User avatar

Topic author
sn
Forum Admin
Forum Admin
Posts: 2348
Joined: 15 Sep 2006, 04:09
Location: Belgrade
Contact:

Re: Bolja muzika iz PC-a - besplatno

Post by sn » 28 Sep 2008, 02:17

Ovo su sigurno dobri saveti, ali akcenat je bio na - besplatno. U svakom slucaju mogao bi da otvoris novu temu u forumu 'Profesionalna Audio Tehnika' i napises nesto vise o Pro Tools softveru/hardveru, po svom izboru i iskustvu.

Post Reply