HiFi & Professional Audio Forum  

Projekat Edgios

Računari, komponente, softver..
Post Reply

Topic author
sdanicic
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 2474
Joined: 16 Mar 2006, 13:46
Location: Beograd

Projekat Edgios

Post by sdanicic » 13 Oct 2008, 13:20

Ako ste voljni da se prikljucite :)

Na adresi www.edgios.rs je projekat novog pretraživača koji je napravljen kod nas, naravno uz finansiranje iz inostranstva. Ovo je potpuno novi koncept građenja pretraživača. Detaljno objašnjenje ideje i kako je predviđeno da radi imate na sajtu a suština je u građenju mreže korisnika koji dele svoje resurse i informacije o sajtovima koje posećuju.

Sada smo u fazi testiranja u realnim uslovima. Zato nam treba nekoliko stotina korisnika koji će ga instalirati na svoje mašine, koristi neko vreme i putem forme na sajtu reći razvojnom timu svoje mišljenje. Molim vas da to uradite i da pozovete prijatelje da urade isto. Možda svi zajedno postanemo deo internet istorije. :)

Idejni tvorac pretraživača Edgios i vođa tima koji su ga razvili Borislav Agapijev je inženjer elektrotehnike koji je diplomirao u Beogradu. Sredinom osamdesetih otišao je u Sjedinjene Američke Države, doktorirao 1992 i naredne decenije ostvario zavidnu karijeru u Intel-u. Zainteresovan za pitanja poboljšavanja tehnologije pretraživanja interneta 2000 godine ulazi u vode internet preduzetništva. Njegov prvi projekat bio je Vast pretraživač malih oglasa na vebu na adresi www.vast.com. Pretraživač Vast je baziran u San Francisku i ima najveće pretraživače na svetu u oblastima automobilskih oglasa, vila za izdavanje, kupovinu kuća i drugih.

U 2006. godini njegov tvorac počinje razvoj distribuiranog pretraživača Edgios koji sada možete da testirate na adresi www.edgios.rs. U dosadašnji razvoj Edgiosa uloženo je preko milion dolara kapitala investitora iz SAD. Investitori Edgiosa su čuvena Venture Capital firma Draper Fisher Jurvetson (DFJ), poznata po investicijama u Skype, kao i Baidu (najveći kineski pretraživač). Ceo razvojni tim programera koji rade na Edgiosu je u Srbiji. To je tim mladih inženjera, najboljih studenata u svojim generacijama, pobednika na svetskim takmičenjima u matematici, fizici i programiranju.

Post Reply