Page 1 of 1

Snimanje na DVD

Posted: 14 Nov 2010, 21:43
by dioklecijan
Možda će netko prepoznati svoje probleme u ovoj temi.

Što kod kuće, što na poslu mislim da imam u upotrebi desetak kompjuterskih DVD snimača. Interesantno je to da svaki put kada kupim novu kutiju diskova za snimanje ustanovim da ih mogu kvalitetno snimiti samo sa nekim od navedenim snimača. Čak i kada su diskovi od istog proizvođača, svaki put daju različite rezultate.
Kako se razlike manifestiraju. Naime, na DVD-ove snimam visokorezolutnu glazbu npr. 24/96 u 5.1 kanala ili 24/192 u stereu, što je na granici prihvatljivog bitratea za DVD kao medij (čak ovaj 24/96 u 5.1 mora biti kodiran u MLP da bi prošao) i kako imam Denonov DVD koji je iz razloga što kvalitetnijeg očitanja podešen (tvornički) tako da mu trebaju diskovi bez najmanje greške, vrlo često mi se dogodi klikanje. Naravno, kada nađem pravi snimač i klikanje prestane. Sada sam uhvatio praksu da kupujem DVD-ove u pakiranju od 50 - 100 komada pa kada otkrijem na čemu se dobro snimaju onda sam neko vrijeme miran.
Budući da prije nekoliko godina nije bilo ovakvih problema pretpostavljam da su proizvođači diskova počeli zbog štednje proizvoditi diskove koji su na granici upotrebljivosti. Drugog objašnjenja nemam......

Re: Snimanje na DVD

Posted: 15 Nov 2010, 10:33
by DejanM
Lako je moguce da je upravo to problem ... Potraznja za praznim DVDovima je znacajno pala zadnjih godina odkako je software industrija pocela sve manje da koristi DVD kao medij za isporuku software-a.

Re: Snimanje na DVD

Posted: 15 Nov 2010, 17:52
by NikolaK
I ja sam primijetio da je kvaliteta u padu.
Ne samo diskova, nego i snimača.
Sve me to podsjeća na onu teoriju da su zadnje generacije nekog proizvoda obično smeće, jer proizvođači hoće da se kupuju nove izmišljotine, koje su (većinom) još lošije kvalitete od starijih proizvoda.

Probao sam kupovati ona spindle (ili kako ih već zovu) pakiranja.
Sjećam se svog zadnjeg spindla
Skinem omot, otvorim kutiju i onda moram brisati prašinu sa diskova.
Jedan je čak bio napuknut.
Naravno, onda tek počinje lutrija koji će raditi.

(da ne bude zabune, ja sam uvijek kupovao "marke", a ne najjeftinije diskove)

Čak sam razmišljao da prijeđem na profesionalne uređaje za spremanje podataka.
Onda kada sam vidio da je i tamo (skoro) isto shanje, odustao sam od toga i vidio da je najbolje da sve to prebacim u drugi oblik.

Dok sam spremao sobu, onda sam našao nekorištene diskove od prije nekoliko godina, zaboravio sam da ih imam i zametnuo.
Svi su radili.

Ne znam kakve je kvalitete onaj zlatni disk, za arhiviranje, jel netko isprobao?

Re: Snimanje na DVD

Posted: 15 Nov 2010, 18:58
by ninja
Kvalitet svega je u padu, na zalost :(