HiFi & Professional Audio Forum  

Cool iOS Apps

Računari, komponente, softver..
Post Reply
User avatar

Topic author
DejanM
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 4686
Joined: 18 Aug 2005, 13:14

Cool iOS Apps

Post by DejanM » 14 Apr 2013, 13:12

Instalirao sam jednu zbiljua cool App sa Apple Store: Media Player. App je besplatna ...

Ono zbog cega je ova App zbilja cool jeste:

- podrzava sve Video i Audio Formate
- pristupa direktno share-ovanim diskovima u mrezi, sa njih cita files i reprodukuje ih na iPad-u ili iPhone-u. Nije potrebno pri tom imati DNLA Server aktiviran ! Na taj nacin je cela prica sa DLNA serverima postala nepotrebna !
- podrzava AirPlay
- Radi pouzdano i stabilno

Na taj nacin se Apple uredjaj pretvara u zbilja mocan i univerzalan (sto je do sada bila uvek mana Apple streamera, jer oni uglavnom podrzavaju samo Apple Formate) Streaming device.

User avatar

PrekoBare
srebrni korisnik
srebrni korisnik
Posts: 538
Joined: 03 Dec 2008, 20:39

Re: Cool iOS Apps

Post by PrekoBare » 15 Apr 2013, 20:19

Dejane, kakva je situacija sa podesavanjem funkcija za sigurnost i privatnost na IOS?

Pitam jer nemam nikakvo iskustvo. Android je uzas, napravljen da bude supalj i da ne moze da mu se stavi sigurnosna zastita pa predstavlja digitalnu misolovku. Windows 8 na mobilnim uredjajima zvuci obecavajuce, ali mislim da ce puci ko kesa, upravo zbog toga sto korisnicima daje alat u ruke da se zastite.

Zasto pitam? Sony je firma u qrcu, i ide solidno nizbrdo, ali gro njihovog portfelja cine autorska prava na filmove i muziku. Uglavnom sve ono sto valja.

Sonija ce kad-tad zbog tog portfelja kupiti neka megakompanija (Apple ili Samsung) ili jos gore neki investicioni fond. A onda nek bere kozu na siljak ko je uz pomoc kojekakvih aplikacija unapred poslao listing sadrzine svoje kucne mreze tamo gde ne treba.

Sta mislis, cemu sluzi Shazam? Da Zika ili Laza znaju kako se zove pesma koja svira ili da vlasnici autorskih prava znaju ko neovlasceno slusa njihovu muziku?

Cak i ko je kupovao sve legit imace o cemu da brine. Kopirajt zakoni se menjaju preko noci, recimo u Americi vise ne vazi granica 50 godina pa je ilegalno posedovati sadrzaje legalno kupljene u evropi gde granica od 50 godina postoji i dalje. Kad se nekom digne, moze da proglasi ilegalno bilo sta, teoretski svaki CD a kamoli DVD/BD koji je ripovan i skladisten na kucnu mrezu krsi diemsiej jer se koristi poseban softver za to.

Mislim da je krajnje vreme da svi koji imaju kucnu mrezu prikljucenu na internet naprave procenu opasnosti. Nije daleko "vrsim pentesting po kucama", gadno vreme ide.

U Severnoj Americi vec moze da se ostane bez posla i za ono sto se privatno radi na socijalnim mrezama u privatno vreme.

Moj savet - "zivijo drug tito" - javna digitalna prisutnost koja se pokorava gausovoj krivoj ocekivanja drustva i privatna koja ostaje privatna.
"Najbolje je neprijatelj dobrog"

Volter

User avatar

Topic author
DejanM
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 4686
Joined: 18 Aug 2005, 13:14

Re: Cool iOS Apps

Post by DejanM » 16 Apr 2013, 08:15

PrekoBare,

Ja ovu App koristim u okviru svoje mreze - znaci streamujem sa svojih servera u okviru istog LANa. Zatvorio sam direktan pristup serverima spolja ali oni naravno imaju Internet pristup. Tvoje pitanje se odnosi na sigurnost private mreze i koliko ju je moguce zastiti od upada spolja ....

Prvo, svi mobilni uredjaji se smatraju nedovoljno sigurnim te ih zbog toga ne treba koristiti za eBanking i slicne stvari. Da li moze da se spolja preko mobilnog telefona ili pak kroz Internet (http) port checkira interna mreza - odgovor je verovatno da moze, mada to zavisi od konfiguracije routera, stepena zastite koja je implementirana u mrezi, itd. Ja ne bih sad ovako javno pricao sta ja koristim ali ni to sto ja koristim nije 100% sigurno. Mislim da ni profesionalne instalacije nisu 100% sigurne - mada one sigurno mogu da zastite sistem od najveceg broja upada.

Drugi pristup jeste da se jednostavno kaze - e zaboli me bas za sve to i da se zivi normalno dalje. Spijuniranje preko interneta postoji i veoma je razvijeno ali u ovom konkretnom slucaju, sto se tice autorskih prava, mislim da je i velikim korporacijama u medjuvremenu postalo jasno da je ta bitka izgubljena. CDovi se vise ne prodaju upravo zbog downloads i to se vise ne moze promeniti. Ista sudbina ceka i filmove zbog stranica kao sto su Pirate Bay. Jednostavno je potrebno pronaci nove modele prodaje Contenta (kako se to danas kaze) koji bi destimulisao ljude da spustaju sa interneta. I to se i radi ... Netflix je recimo odlican "destimulativni" metod ... :D

Zato se ja ne bih mnogo uzbudjivao oko svega toga - bar kada je rec o autorskim pravima. Tema koju si medjutim naceo je opsteg karaktera i ne odnosi se samo na autorska prava. U tom kontekstu ona je veoma ozbiljna pretnja ljudskim pravima i slobodama ali ta diskusija vec izlazi iz konteksta jednog HiFi foruma ...

User avatar

PrekoBare
srebrni korisnik
srebrni korisnik
Posts: 538
Joined: 03 Dec 2008, 20:39

Re: Cool iOS Apps

Post by PrekoBare » 16 Apr 2013, 16:10

Dejane, citao sam izvestaje sa CEDIA 2011 i 2012 (CEDIA je severnoamericko udruzenje profesionalnih instalatera AV opreme).

Vrlo je indikativno kako oni vide razvoj sitacije u narednih 5 godina jer ce od nacina njhovog razmisljanja mnogo toga zavisiti po kucama onih koji nisu tehnicki nadareni da instalaciju sami izvedu. ja sam bio iznenadjen da oni problemu zastite kucne mreze, lokalne lan mreze (porodica + prijatelji) prilaze ozbiljnije nego mnoge banke.

Zastita privatnih podataka se postavlja kao obavezan uslov a koriscenje non-consumer network arhitekture kao minimalna norma.

Takodje je interesantno opiranje holivudskih studija da dozvole filmove u cloud-u (umesto reci cloud volim da koristim rec nebuloza :=)

Ono sto je medjutim zabrinjavajuce je trend da smartphone
(koje cinicno ime) postane kontrolor celokupne kucne instalacije koja pored AV ukljucuje i alarm, HVAC i druge
podsisteme na struju. Mila majko. Znas onaj aforizam, mnogima je Ahilova peta u glavi.

Ono sto je jos gore je BYOD trend. Koriscenje licne sprave na poslu i kod kuce moze da ima katastrofalnu posledicu po finansijsku sigurnost porodice. Treba dobro promisliti da BYOD ne postane akronim za bring your own disaster.

Mislim da je adaptacija ponasanja na promenjenu sredinu uslov opstanka.
"Najbolje je neprijatelj dobrog"

Volter

User avatar

Topic author
DejanM
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 4686
Joined: 18 Aug 2005, 13:14

Re: Cool iOS Apps

Post by DejanM » 16 Apr 2013, 17:08

Tacno je da security dobija sve vise na vaznosti. Upravo mozemo da vidimo kako se na trzistu pojavljuju prilicno kompleksni proizvodi, cije mogucnosti do juce nisu bile zamislive u kucnoj upotrebi. Svest da je potrebno zastiti se polako stasava i proizvodjaci kao i konzumenti sve vise obracaju paznju na taj aspekt koriscenja racunara.

Problem je medjutim u tome sto je prakticno nemoguce zastiti se od drzavnih organa, koji, ako to zele, mogu da probiju bilo koju kucnu zastitu. U USA npr. ne moze da se pojavi nijedan Software u komercijalnoj prodaji a da se source code ne preda odgovarajucim drzavnim telima. Kada se ima source code security programa, onda se moze naci nacin da se ta odbrana zaobidje. I tu jedino pomaze da se interna mreza fizicki otkaci od interneta - sto je danas opet besmisleno raditi iz puno razloga.

Zato skuvas sebi dobar espresso, pustis David Sylviana, zavalis se u fotelju i iskuliras ....

User avatar

PrekoBare
srebrni korisnik
srebrni korisnik
Posts: 538
Joined: 03 Dec 2008, 20:39

Re: Cool iOS Apps

Post by PrekoBare » 16 Apr 2013, 19:32

Dejane, briga mene za drzavu (drzava nek radi svoj posao a ja cu svoj) . Mene brinu kojekakvi data rudari, agregatori podataka, neeticni biznisi, kriminalci i slicni koji se mesaju u moj posao i zbog kojih mogu da imam opipljivu stetu.

Posto je to realnost, verujem da je resenje u koncentricnom pristupu problemu.

1. U centru je uredjaj(I) koji nisu prikljuceni ni na jednu mrezu i nemaju nikakve mrezne komponente u sebi). Za cuvanje i pristup privatnim/osetljivim podacima. Moze semo da se privali u kucu i ti uredjaji ukradu. "Sneakerware" prenos podataka na #2 i eventualno na #3. Muzicka i video kolekcija tu spava,
kao i privatna filmska i foto arhiva. Unos podataka samo uz prethodne pazljive mere.

2. Uredjajinamenjeni ozbiljnom radu sa kontrolisanim pristupom spoljnom svetu, na svojoj sopstvenoj podmrezi. Childproof & idiotproof. VPN po potrebi.
Mozda pristup HVAC, alarm i drugim podsistemima u kuci. pametni kucni uredjaji takodje spadaju ovde.

3. Uredjaji opste namene sa pristupom internetu iza fajervola - kucni pc-ji, laptopi clanova porodice i sl. Smatrati za umereno nesigurno, limitirati rizik na prihvatljiv nivo.

4. Posebna WiFi mreza za goste, sopstvene Android uredjaje (smartfone, tablete, televizore, appliances) i konzole za igru. Smatrati za apsolutno nesigurno.

5. Staviti nesto na Cloud da se ne razlikuje od ostalog sveta. Pristup samo preko 4. Nista privatno, nista zbog cega moze da boli glava danas ili u buducnosti. Smatrati za inficirano i niposto ne prebacivati na 1,2 i 3. (bukvar za pocetnike:
http://www.techrepublic.com/blog/securi ... &ttag=e036


Da li bi neko doradio semu?
"Najbolje je neprijatelj dobrog"

Volter

User avatar

Topic author
DejanM
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 4686
Joined: 18 Aug 2005, 13:14

Re: Cool iOS Apps

Post by DejanM » 16 Apr 2013, 20:30

Ja trenutno Imam na evaluiranju profesionalni security Software koji ne moze da se kupi u maloprodaji. Cena je preko 100.000 USD. Arhitektura je sledeca: iza modema i routera se instalira Server (fizicka Masina) na kom trci Server deo ovog security software-a. Na svim ostalim masinama se instalira Agent koji sve vreme trci u pozadini. Ne znam - jos nisam usao dublje u materiju - da li postoje agenti i za mobilne uredjaje. Sav traffic prolazi kroz taj Server koji kontrolise apsolutno sve sto ulazi i sto izlazi iz lokalne mreze a takodje i ono sto tece i izmedju uredjaja u samoj mrezi. Postoji Management consola na kojoj moze da se prati sve sto se desava u lokalnoj mrezi. Alarm se ukljucuje kada se otkrije pokusaj upada u mrezu a taj Alarm moze da bude eMail, sms, i sl.

Znaci arhitektura ne mora da bude veoma komplikovana. Treba medjutim imati ovakav Software. Imam i novu verziju Symantec Verzija 12 koja takodje ima Server i dosta od ovih funkcija ali to jos nisam instalirao. Pogle3daj taj Symantec - ova verzija 12 bar na prvi pogled deluje ozbiljno.

User avatar

PrekoBare
srebrni korisnik
srebrni korisnik
Posts: 538
Joined: 03 Dec 2008, 20:39

Re: Cool iOS Apps

Post by PrekoBare » 17 Apr 2013, 18:06

Dejane, hvala, SEP Small Business edition 12 izgleda interesantno i moze da se nadje za male pare ($50 za 5 korisnika)
2013 ima podesavanje i iz clouda a to mi se bas ne dopada, mislim da mu je to slaba tacka.
"Najbolje je neprijatelj dobrog"

Volter

User avatar

Topic author
DejanM
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 4686
Joined: 18 Aug 2005, 13:14

Re: Cool iOS Apps

Post by DejanM » 20 Apr 2013, 16:47

App se zove: Scanner Pro. Kosta 6 eura. U principu zamenjuje scanner.

Radi tako da vi zapravo ili pomocu iPhone-a ili iPad-a napravite fotografiju onoga sto zelite da scanirate. Tu fotku program memorise u PDF formatu. Kada odete na comp i u browseru otkucate IP adresu iPad-a ili iPhone-a gde se vrti ova aplikacija, videcete fotografiju koja je napravljena. Onda samo kliknete na print i eto kopije ...

Na taj nacin stedite nekih stotinak eura koliko kosta scanner.

User avatar

Topic author
DejanM
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 4686
Joined: 18 Aug 2005, 13:14

Re: Cool iOS Apps

Post by DejanM » 20 Apr 2013, 16:50

App se zove Decibel i beplatna je. Vrlo je jednostavna - nakon instaliranja i startovanja, ona pokazuje glasnocu u prostoru u kom se nalazite. Ja je povremeno koristim da bih Video koliko zapravo glasno slusam muziku. Informativno ...


Mjuzik
povremeni korisnik
povremeni korisnik
Posts: 63
Joined: 02 May 2006, 18:51

Re: Cool iOS Apps

Post by Mjuzik » 19 May 2013, 19:02

DejanM wrote:Instalirao sam jednu zbiljua cool App sa Apple Store: Media Player. App je besplatna ...

Ono zbog cega je ova App zbilja cool jeste:

- podrzava sve Video i Audio Formate
- pristupa direktno share-ovanim diskovima u mrezi, sa njih cita files i reprodukuje ih na iPad-u ili iPhone-u. Nije potrebno pri tom imati DNLA Server aktiviran ! Na taj nacin je cela prica sa DLNA serverima postala nepotrebna !
- podrzava AirPlay
- Radi pouzdano i stabilno

Na taj nacin se Apple uredjaj pretvara u zbilja mocan i univerzalan (sto je do sada bila uvek mana Apple streamera, jer oni uglavnom podrzavaju samo Apple Formate) Streaming device.
da li je to tacno media player-player extreme hd? ona jeste besplatna u startu, ali se sve te dodatne funkcije pristup mrezi itd. dodatno placaju...

User avatar

Topic author
DejanM
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 4686
Joined: 18 Aug 2005, 13:14

Re: Cool iOS Apps

Post by DejanM » 24 May 2013, 07:53

App se zove MediaPlayer i spusta se besplatno sa Apple Store. Ja je koristim vec izvesno vreme (iPad verzija) i to uglavnom tako sto streamujem filmove sa Windows servera na iPad. Nije mi do sada trazila da bilo sta kupim ili doplatim. Radi zbilja odlicno i sto je najvaznije podrzava sve Video Formate (i Audio ali sam je za to manje koristio).

Ovo je preporuka ...


Mjuzik
povremeni korisnik
povremeni korisnik
Posts: 63
Joined: 02 May 2006, 18:51

Re: Cool iOS Apps

Post by Mjuzik » 27 May 2013, 20:52

DejanM wrote:App se zove MediaPlayer i spusta se besplatno sa Apple Store. Ja je koristim vec izvesno vreme (iPad verzija) i to uglavnom tako sto streamujem filmove sa Windows servera na iPad. Nije mi do sada trazila da bilo sta kupim ili doplatim. Radi zbilja odlicno i sto je najvaznije podrzava sve Video Formate (i Audio ali sam je za to manje koristio).

Ovo je preporuka ...
nasao sam i probao, nije lose..ima samba podrsku, jedino imam problem sto mi ne vidi serovane foldere na externom hard disku...uopste ne znam zasto...?

probaj i besplatnu aplikaciju ambiophonics, postoji i za ipad...verovatno ti vec sam naziv govori o cemu je rec...to je zapravo ambiosinicni audio plejer...ima tu jos par zezalica za igranje, ima i prekidac da cujes kako muzika zvuci obicno stereo i kroz ambiosonic filtere...sad bas slusam nesto kroz program, i jeste da prostor i sve ostalo zvuci bogatije i s vise prezensa...

User avatar

Topic author
DejanM
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 4686
Joined: 18 Aug 2005, 13:14

Re: Cool iOS Apps

Post by DejanM » 28 May 2013, 10:23

Mjuzik wrote:
DejanM wrote:App se zove MediaPlayer i spusta se besplatno sa Apple Store. Ja je koristim vec izvesno vreme (iPad verzija) i to uglavnom tako sto streamujem filmove sa Windows servera na iPad. Nije mi do sada trazila da bilo sta kupim ili doplatim. Radi zbilja odlicno i sto je najvaznije podrzava sve Video Formate (i Audio ali sam je za to manje koristio).

Ovo je preporuka ...
nasao sam i probao, nije lose..ima samba podrsku, jedino imam problem sto mi ne vidi serovane foldere na externom hard disku...uopste ne znam zasto...?

probaj i besplatnu aplikaciju ambiophonics, postoji i za ipad...verovatno ti vec sam naziv govori o cemu je rec...to je zapravo ambiosinicni audio plejer...ima tu jos par zezalica za igranje, ima i prekidac da cujes kako muzika zvuci obicno stereo i kroz ambiosonic filtere...sad bas slusam nesto kroz program, i jeste da prostor i sve ostalo zvuci bogatije i s vise prezensa...
Ja imam eksterni USB disk zakacen za Windows masinu. Ceo disk sam share-ovao i MediaPlayer ga vidi i mogu da gledam filmove na iPad sa njega. Ono sto kod mene ne funkcionise jeste USB disk koji je zakacen direktno za Apple router. Njemu iz nekog razloga ne moze da pristupi. Ali druga aplikacija, FileBrowser, moze. Zato predpostavljam da ovaj MediaPlayer ima negde neki bug ...

Spusticu tu App koju si pomenuo - bas me zanima kako to svira ...

Post Reply