HiFi & Professional Audio Forum  

Ei Niš - vesti i dogadjaji

Prodavci i proizvođači opreme, sajmovi, časopisi, internet linkovi.
User avatar

Topic author
sn
Forum Admin
Forum Admin
Posts: 2349
Joined: 15 Sep 2006, 04:09
Location: Belgrade
Contact:

Ei Niš - vesti i dogadjaji

Post by sn » 26 Mar 2008, 21:17

"Glas Javnosti", nedelja 10 februar 2008
Autor teksta: Agencija SINA

Umesto plata, radnicima pripale mašine

NIŠ - Stotinak penzionera i bivših radnika fabrika „Štampana kola“ i „Radio cevi“ prošle nedelje protestovalo je pred kapijom Elektronske industrije, tražeći da direktor fabrike „RC“ Nebojša Botić i predsednica UO Vera Savić podnesu ostavke, jer, kako kaže bivši direktor ove fabrike Siniša Aranđelović, fabrika ne radi punih petnaest meseci.

- Od kada je na čelo EI holdninga došlo novo rukovodstvo, fabrika ne radi, radnici ne primaju plate, mašine su uništene, a pedesetak radnika je „izbrisano“ sa spiska za socijalni program. Obećava se da će se RC privatizovati, da će novi vlasnik čak izgraditi potpuno novu fabriku, ali radnici ni najmanje ne veruju u ovakve bajke - kaže Siniša Aranđelović i navodi da je konzorcijum od 88 radnika RC još 2005. godine dobio u vlasništvo kompletnu tehnološku liniju ove fabrike kroz sudsko poravnanje za deo neisplaćenih zarada za više od četiri godine. Mašine je konzorcijum prodao američkoj firmi „Vestern elektrik“, ali je na njihovo korišćenje stavljena sudska zabrana dok se ne ispitaju sve okolnosti oko ovog kupoprodajnog ugovora.

- Novo rukovodstvo EI holdinga stopiralo je ovaj posao. Sada od nas traže da se mašine vrate holdingu, koji će fabriku prodati drugoj firmi. Elektronske cevi, po kojima je niški elektronski gigant bio prepoznatljiv, sada se u Evropi proizvode u samo dve fabrike, u Rusiji i Slovačkoj. Prema našim saznanjima, pošto nas nema na tržištu, konkurencija radi u tri smene, a mi smo izvozili u SAD, Nemačku, Italiju, Španiju, Veliku Britaniju i u mnoge druge zemlje - navodi Aranđelović.
„MARŠAL“ ČEKA DA SE RASPRAVE

- Kao veoma zainteresovana za privatizaciju RC javila se britanska firma „Maršal“, koja je vodeća svetska firma za proizvodnju gitarskih pojačala. Oni su spremni da investiraju u RC, da sagrade potpuno novu fabriku i da uposle radnike, a nadležno ministarstvo je ovaj posao ocenilo kao veoma isplativ i dobar primer i za druge inostrane investitore - tvrdi generalni direktor EI holdinga LJubinka Stefanović-Mladenov.
Međutim, generalni direktor EI holdinga LJubinka Stefanović-Mladenov, koja je na čelo ove korporacije došla oktobra pretprošle godine, ističe da ova fabrika može da se privatizuje samo kao celovito preduzeće.

- Bivši radnici traže poništenje dokapitalizacije „Štampanih kola“ koja je urađena još 2000. godine, kada je domaća privatna firma PCB postala vlasnik ove fabrike. Nakon te, bile su još dve dokapitalizacije koje su izvršene mimo odluka UO, zbog čega je angažovana beogradska firma „Beokoneks“, radi procene naknadnih dokapitalizacija. PCB je pristao čak i da sam plati troškove ove procene. Bivši radnici fabrike RC, međutim, traže da se dokapitalizacija njihove fabrike poništi. Da li će se to i učiniti, biće jasnije kada revizori obave svoj posao. Očigledno je da su mašine RC došle u posed radnika na nezakonit način, tek na trećoj licitaciji, kada je vrednost mašina bila višestruko umanjena, a nije pokrila ni ceo dug za neisplaćene zarade radnicima. Rukovodstvo holdinga je, na osnovu preporuka Agencije za privatizaciju, radnicima predložilo da im se isplati iznos za koji su prodali mašine, da bi fabrika uopšte mogla da bude privatizovana, ali oni na to ne pristaju. Konzorcijum radnika je mašine, koje je kupio na licitaciji za 7,5 miliona dinara, prodao za 14 miliona, a njihov direktor Aranđelović ubeđivao ih je da imaju prava i na socijalni program „jer su društveno preduzeće“, iako su radnici postali većinski vlasnici svoje firme - objašnjava LJubinka Stefanović-Mladenov i ističe da je Agencija za privatizaciju dala nalog da se poništi sudsko poravnanje kojim su radnici došli do mašina, a da su protiv bivšeg direktora EI RC Siniše Aranđelovića i nekoliko sudskih činovnika podnete i krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja.


mmilovan
srebrni korisnik
srebrni korisnik
Posts: 321
Joined: 10 Apr 2006, 15:31

Ei Niš - vesti i dogadjaji

Post by mmilovan » 27 Mar 2008, 04:16

Nikako mi nije jasno ovo: "mašine su uništene"... potpuno je u suprotnosti sa ostatkom teksta... :-k
Lično sam ostao bez teksta!

User avatar

DejanM
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 4686
Joined: 18 Aug 2005, 13:14

Re: Kuda ode EI Nis ?

Post by DejanM » 27 Mar 2008, 08:00

Koja papazjanija ... :( :shock: Zar nema nekog serifa da upadne tamo i zavede dve stvari: red, rad i disciplinu ... :D

User avatar

Topic author
sn
Forum Admin
Forum Admin
Posts: 2349
Joined: 15 Sep 2006, 04:09
Location: Belgrade
Contact:

Re: Kuda ode EI Nis ?

Post by sn » 27 Mar 2008, 14:28

Nikako mi nije jasno ovo: "mašine su uništene"... potpuno je u suprotnosti sa ostatkom teksta... :-k
Ni meni. Tuzno i zalosno, sta da kazem..
Poslao sam sinoc mail gospodinu Arandjelovicu da objasni sta misli o svemu tome, sta se desava trenutno i da li su tacni oni navodi u tekstu.
Nadam se da ce uskoro odgovoriti.

User avatar

Topic author
sn
Forum Admin
Forum Admin
Posts: 2349
Joined: 15 Sep 2006, 04:09
Location: Belgrade
Contact:

Re: Kuda ode EI Nis ?

Post by sn » 14 Apr 2008, 22:39

naissus.info - vest od 10.04.08

Niš – Pre dva dana u Nišu je izvršena smena na čelu Holding korporacije „Elektronska industrija u restrukturiranju”. Razrešena je dužnosti dosadašnja generalna direktorka Ljubinka Stefanović-Mladenov, a na čelo EI holdinga izabran je bivši direktor u „EI Aparati za domaćinstvo”, odnosno Fabrici klima-uređaja Miodrag Stamenković, diplomirani inženjer elektronike, što je po struci i smenjena direktorka. O smeni su javnost obavestili članovi upravnog odbora i predstavnici sindikalnih organizacija niških „elektronaca”.

Nije prošlo mnogo vremena, a postavljeno je pitanje iz kojih razloga je došlo do smene u ovom nekada najvećem kolektivu ovog dela Srbije i, naravno, šta se očekuje od nje. Elektronska industrija odavno nije ono što je nekada bila (nosilac razvoja srpske i jugoslovenske elektronike – sa više od 25.000 zaposlenih u tridesetak fabrika i preduzeća i brojnim razvojnim institutima), mnogo je delova sistema koji su promenili delatnost, ili su privatizacijom promenili vlasničku strukturu, a proizvodnja je svedena na minimum. Ipak, bilo je i mnogo ideja, inicijativa i aktivnosti da se „jezgro” EI sačuva od propadanja.

Kako je na više mesta rečeno u poslednjih 48 časova, Ljubinka Stefanović-Mladenov smenjena je sa funkcije „zbog sukoba interesa”. U isto vreme, dok je bila generalni direktor EI Holding korporacije, bila je i suvlasnik privatizovane fabrike iz sastava Elektronske industrije – „EI Opek”. Sada već bivša direktorka o ovome za „Politiku” kaže:

– Bilo je prethodnih meseci mnogo pritisaka na rukovodstvo EI i članove upravnog odbora, pokušaja stvaranja afera i negiranja celokupnog rada našeg holdinga. Imputira mi se vlasništvo nad „EI Opekom”, ali ja sam samo jedan od članova konzorcijuma radnika koji je kupio ovu fabriku.

Potresi i sukobi koji su „mirisali” na smenu na čelu EI holdinga uočeni su još u januaru, kada je dugo najavljivana poseta ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića otkazana u poslednji čas, u trenutku dok su novinari već sedeli u sali za konferencije. Smena u EI holdingu tumači se mnogo više (političkim) sukobom, u interesu borbe za prevlast u „Elektronskoj industriji u prestrukturiranju”. Do sada su tročlani upravni odbor vodili ljudi iz DSS i NS, a sada su, nakon što je vlada promenila sastav UO, u većini oni iz DS i G17 plus. Novi članovi UO EI su savetnik ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mišel Nikolić, asistent na Elektronskom fakultetu mr Marko Dimitrijević (predsednik UO) i menadžer za međunarodnu saradnju u niškom komunalnom preduzeću „Naisus” Aleksandar Mitić.

User avatar

Topic author
sn
Forum Admin
Forum Admin
Posts: 2349
Joined: 15 Sep 2006, 04:09
Location: Belgrade
Contact:

Re: Kuda ode EI Nis ?

Post by sn » 14 Apr 2008, 22:41

B92 - danas:

Prilikom posete Elektronskoj industriji Niš, Dinkić je rekao da je ona u lošem stanju, ali je naveo da će u roku od nedelju dana u toj holding kompaniji biti raščišćena pitanja vlasničkih odnosa.

Za Elektronsku industriju su zainteresovani francuski "Sažem" i britanski "Maršal", rekao je Dinkić i naveo da veruje da bi u skoroj budućnosti u toj fabrici, umesto sadašnjih 900, moglo da bude zaposleno nekoliko hiljada radnika.

Dinkić je podsetio da Elektronska industrija od države dobija mesečno osam miliona dinara subvencija i da je dogovoreno da upravni odbor te kompanije treba da predloži šta je potrebno da bi iznos subvenzija eventualno bio povećan.

User avatar

Topic author
sn
Forum Admin
Forum Admin
Posts: 2349
Joined: 15 Sep 2006, 04:09
Location: Belgrade
Contact:

Re: Ei Niš - vesti i dogadjaji

Post by sn » 09 May 2008, 02:04

"Glas Javnosti" nedelja 4 maj 2008
...
U Nišu se svakako najviše govori o privatizaciji EI holdinga, koji je pre dvadesetak godina zapošljavao 30.000 radnika na teritoriji cele SFRJ, a sada u svom sastavu ima četrdesetak preduzeća u kojima radi svega oko 900 radnika, koji većinom primaju samo minimalac.

LJubinka Stefanović-Mladenov, koja je na mesto generalnog direktora EI holdinga došla posle Vojkana Mitića, koji je smenjen uz nekoliko krivičnih prijava za zloupotrebu službenog položaja, takođe je razrešena zbog sukoba interesa, jer je jedan od akcionara preduzeća „Opek“, koje je bilo deo sistema EI. Ona je izjavila da je smena nezakonita pošto je samo manjinski akcionar u „Opeku“ na osnovu godina rada u tom preduzeću, ali je dodala da je od početka privatizacije EI bilo mnogo sumnjivih poteza tadašnjeg rukovodstva.

- Privatizacija je krenula mimo zakona i Agencije za privatizaciju, što preko stečaja i sudskih naplata i izvršenja, što preko formiranja mešovitih preduzeća, gde je EI unosila imovinu, odnosno zgradu i opremu, a druga strana uglavnom neko „pravo na proizvodnju“ ili deo opreme, dok je vrednost procenjenog kapitala uvek bila u korist privatnika. Nijedno ovakvo osnivanje mešovitih preduzeća koja imaju većinu privatnog vlasništva nije za to imalo saglasnost Agencije za privatizaciju. Bilo je dvanaest pokušaja takozvane „dokapitalizacije“, gde su privatne firme, kada bi donele novu opremu i mašine, postajale većinski vlasnici. Radnici su sada na birou, a oprema koja je pripadala Elektronskoj industriji prodavala se da bi se namirili poverioci. Čak su i te firme-suvlasnici bile poverioci koje je trebalo namiriti, što je bilo apsolutno neprihvatljivo. „Ali, većina takvih postupaka bila je zakonita po propisima koji su tada važili“, navela je Stefanović-Mladenov.

STOPIRALI NOVE POSLOVE

- Prema tvrdnjama nekih direktora, radnika i sindikata, u EI čak je postojalo i uputstvo da se ne ugovaraju poslovi do privatizacije. Neko je očigledno imao plan da jeftino kupi preduzeća koja su mogla dobro da rade, te firme su se zaduživale prema radnicima, koji su sudskim putem plenili opremu firme i preprodavali privatnim firmama, uz ubeđivanje rukovodstva da država mora da im obezbedi otpremnine i da brine o njima - kaže LJubinka Stefanović-Mladenov.
...

Komentari (sa sajta Glasa Javnosti):
Ned, 04/05/2008 - 16:47 — ika vegas

Gospodja koja komentarise dogovorenu pljacku u EI Nis s razlogom nesme da govori o odgovornoj osobi, a to je Vojkan Mitic. On je najobicnija spodoba koja spada u grupu institucionalnih privrednih "higijenicara". Naravno pored mnogih drugih "higijenicara", kao sto su, bankarski, kulturni, duhovni i tako redom.
Postavljen na mesto, jednog u broju mnogih, koji su trebalo da "osmisle" i postave temelje ekonomskog ambijenta za strane investitore, kao domaca banditska "laka konjica" koja treba da pripremi i postavi temelje usreciteljima srpskog naroda, Vojkan Mitic je sistematski i temeljno po nalogu, razorio temelje niskog giganta postavljenog pre skoro sezdeset godina.
Osvedoceni Rotarijanac, cije su veze neosporno mnogo dublje od obicnog "higijenicara" , ocigledno je uradio ono sto je i bila naredba nalogodavaca.
Pisac ovih redova je svedok kako se jedna fabrika ( EI radio cevi) jedina takve vrste u svetu, namerno rasturila i dovela do propasti, i ako je imala sjajnu perspektivu s obzirom na ekskluzivitet svojih proizvoda sirom sveta. Za vreme rukovodjenja Vojkana Mitica u EI Holdingu , vrsni inzenjeri i strucnjaci su pobegli glavom bez obzira, a kada su prispele zahtevne porudzbine, naravno nije bilo nikog ko bi to mogao da odradi.
Ovakvi primeri neodgovornosti su za drzavnog tuzioica, nadam se posle promene vlasti 11.Maja

User avatar

Topic author
sn
Forum Admin
Forum Admin
Posts: 2349
Joined: 15 Sep 2006, 04:09
Location: Belgrade
Contact:

Re: Ei Niš - vesti i dogadjaji

Post by sn » 22 Dec 2008, 15:21

16.12.2008

Kompanija "PM komponents" zainteresovana je za ulaganje u niški EI RC, gde je planirana proizvodnja vakuum cevi za muzička pojačala "Maršal" - rekao je Nik Grovs, sekretar za ekonomske odnose ambasade Velike Britanije u Beogradu, i dodao da bi ulaganje "PM komponents" bio dobar signal i za druge britanske investitore.

Image

Delegacija ambasade Velike Britanije razgovarala je u Nišu s gradonačelnikom Milošem Simonovićem, koji je posle sastanka istakao da je Niš, uz objekte, infrastrukturu i stručnu radnu snagu, kao dodatni podsticaj pripremio i paket olakšica za investitore.

(Beta)

:sign http://www.pmcomponents.co.uk/

User avatar

PrekoBare
srebrni korisnik
srebrni korisnik
Posts: 538
Joined: 03 Dec 2008, 20:39

Re: Ei Niš - vesti i dogadjaji

Post by PrekoBare » 24 Dec 2008, 15:42

sn wrote:16.12.2008

Kompanija "PM komponents" zainteresovana je za ulaganje u niški EI RC, gde je planirana proizvodnja vakuum cevi za muzička pojačala "Maršal" - rekao je Nik Grovs, sekretar za ekonomske odnose ambasade Velike Britanije u Beogradu, i dodao da bi ulaganje "PM komponents" bio dobar signal i za druge britanske investitore.
Jel ovi novinari nisu culi da je "crk'o Marsal" i to odavno. Dosta bre baronisanja. Koje crne engleske investicije, pa ceo anglosaksonski bankarski sistem, prevara gradjena 300 godina je puk'o o ledinu.

Uostalom, vec su se jednom hvalili da je stranac kupio EI.

Zivi se od rada a ne od bajki. Umesto da se stari radnici, cak i oni u penziji pod hitno okupe, da prenesu na mlade kako se prave lampe, pa da se manufakturno pokrene proizvodnja koja ce doneti sredstva za novo ulaganje, ocekuje se leba bez motike, da dodje dobri cika kapitalista i da radnicima podeli 13-tu platu, bonove za topli obrok i letovanje u radnickom odmaralistu na Jadranu.


Najbolji majstori za lampe su verovatno vec pomrli a oni koji nisu nisu daleko. TO JE KAPITAL koji ne moze da se nadoknadi a mi dozvoljavamo da to propadne.

EI lampe su isle u VTL i mnoga druga pojacala i bile su zakon, kao NOS Telefunken.

http://thetubestore.com/ei.html

Naravno, lopine tipa ove skinute direktorke to ne mogu da shvate, jer razvoj nije nesto sto mogu da strpaju u svoj dzep.
"Najbolje je neprijatelj dobrog"

Volter

User avatar

zodiac
povremeni korisnik
povremeni korisnik
Posts: 70
Joined: 05 Dec 2008, 01:15

Re: Ei Niš - vesti i dogadjaji

Post by zodiac » 24 Dec 2008, 16:12

Ovi hoce da prodaju posto zasto, da uteraju proviziju za sebe. Radnici nece, jer onda nema vise radnickog samoupravljanja, pa ne mogu da kradu i iznose iz fabrike sta i koliko hoce. Nevidjena bagra. I jedni, i drugi.
A mind is a terrible thing to waste.

User avatar

Topic author
sn
Forum Admin
Forum Admin
Posts: 2349
Joined: 15 Sep 2006, 04:09
Location: Belgrade
Contact:

Re: Ei Niš - vesti i dogadjaji

Post by sn » 24 Dec 2008, 17:11

Nazalost ima dosta istine u vasim navodima, a ima i gorih stvari koje nisu za objavljivanje. Tu ima mnogo nerasciscenih stvari, recimo prodaja EI RC Western Electiric-u koja je obavljena pre par godina ce izgleda morati sudski da se ponisti da bi Marshall to navodno preuzeo, a o njemu takodje pricaju vec godinama. Probacu ovih dana da dodjem do pravih informacija.

User avatar

PrekoBare
srebrni korisnik
srebrni korisnik
Posts: 538
Joined: 03 Dec 2008, 20:39

Re: Ei Niš - vesti i dogadjaji

Post by PrekoBare » 24 Dec 2008, 17:54

SN, umesto sto traze investitora sa strane, treba dovesti Menadzera sa strane, kao sto su Rusi uradili sa Svetlanom.
"Najbolje je neprijatelj dobrog"

Volter

User avatar

first
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 1382
Joined: 03 Sep 2008, 16:17
Location: Beograd

Re: Ei Niš - vesti i dogadjaji

Post by first » 24 Dec 2008, 18:16

I najgora privatizacija je bolja od društvenog vlasništva.U prvom slučaju pljačkanje države će se desiti samo jednom i tačka.
U samoupravljanju pljačkanje državnih ili društvenih firmi traje decenijama da bi država i dalje donacijama održavala gubitaše u životu.
Daj da se to već jednom prekine pa makar i lošom privatizacijom kad već nema poštene.

User avatar

ninja
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 1479
Joined: 12 Dec 2006, 18:35
Location: Sweden

Re: Ei Niš - vesti i dogadjaji

Post by ninja » 24 Dec 2008, 18:30

first wrote:I najgora privatizacija je bolja od društvenog vlasništva.U prvom slučaju pljačkanje države će se desiti samo jednom i tačka.
U samoupravljanju pljačkanje državnih ili društvenih firmi traje decenijama da bi država i dalje donacijama održavala gubitaše u životu.
Daj da se to već jednom prekine pa makar i lošom privatizacijom kad već nema poštene.
Sa ovim se nikako ne slazem, tada ce pored drzave, i kapitalista da pljacka radnike! Ovo sto se danas desava u svijetu je zbog pohlepe, nezasitnosti i nedostataka morala kod vlasnika akcija.

Novi (moderni) kapitalisti dijele pare izmedju sebe i ne prave nikakve bufere za losije dane, radnici koji su krvavo i vjerno radili godinama i podizali fabrike i stvarali kapital, se danas bez pardona otpustaju sa nekim smjesnim objasnjenjima.

A to za donacije postoji u svakom drustvu. Pogledaj sta se danas desava sa bankama i velikim automobiliskim firmama.
Image Made in SFRJ
KokBok
When a man steals your wife, there is no better revenge than to let him keep her.

User avatar

first
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 1382
Joined: 03 Sep 2008, 16:17
Location: Beograd

Re: Ei Niš - vesti i dogadjaji

Post by first » 24 Dec 2008, 19:24

@ninja
Uvažavam da imaš svoje mišljenje i to poštujem kao i razloge koje si izneo.
Mi se samo slažemo verovatno u jednom da nema idealnog sistema, ali se očigledno ne slažemo koji je od primenjenih modela u praksi manje zlo.

Razumeo bih te da veruješ u to što tvrdiš da si u vremenu kada si zbog bilo kojih razloga napuštao Ex-Yu potražio mesto (Državu) na zemaljskoj kugli koja
je imala društveno uređenje blisko tvojim idejama, a takvih država ima čak i danas i tamo nastavio da uživaš u samoupravnom socijalizmu daleko od "novih
modernih kapitalista koji dele pare izmedju sebe i izrabljuju radnike koji su krvavo i vjerno radili godinama i podizali fabrike i stvarali kapital"

Ili ako si spoznao tu "činjenicu" tek dolaskom u sredinu u kojoj si sada, imao si dosta vremena da se izvučeš iz tog kapitalističkog blata i kreneš u
samoupravni socijalističku svetlu budućnost sa boljim i većim radničkim pravima na drugom mestu.

Ovako, deliti takve savete sa tog mesta gde si sada,.... liči mi na onu poruku Ruske Carice koja je narodu rekla da jede kolače kad već nemaju hleba.

Post Reply