HiFi & Professional Audio Forum  

HiFi Show u Becu, 10.-12.novembar 2006.

backup sajta: hificafe.audiohard.com
Forum rules
backup sajta: hificafe.audiohard.com
Post Reply

Topic author
sdanicic
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 2474
Joined: 16 Mar 2006, 13:46
Location: Beograd

HiFi Show u Becu, 10.-12.novembar 2006.

Post by sdanicic » 12 Nov 2006, 20:05

Zdravo,

upravo sam se vratio iz Beca gde smo DejanM i moja malenkost bili u poseti HiFi Sajmu koji je odrzan u hotelu Hilton.

Slike i utiske ocekujte u narednih dan-dva.

A bilo je i sta da se vidi i da se cuje, a nekoliko veoma poznatih imena iz sveta HiFi-ja je bilo licno pristuno na sajmu.

Sasa
Last edited by sdanicic on 13 Nov 2006, 22:15, edited 1 time in total.

User avatar

DejanM
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 4686
Joined: 18 Aug 2005, 13:14

Post by DejanM » 13 Nov 2006, 16:32

Pokusacu ukratko da prepricam sadrzaj workshopa koji je odrzan na ovom sajmu, zapravo predavanja na temu struja u HiFi i problemi u vezi napajanja HiFi uredjaja. Kako je ovo predavanje odrzano na Nemackom, preuzecu na sebe da ukratko prenesem samo ono najvaznije.

Predavac

Predavac je bio Ing. tehnicke fizike Hans M. Strassner, vlasnik poznate i vrlo cenjene firme HMS. Rodjen 1943, gdin. Strassner je osnovao firmu HMS sa namerom da se bavi proizvodnjom uredjaja za mernu tehniku, namenjenih pre svega razvojnim laboratorijama i industriji. To je i do dana danasnjeg ostala glavna grana delovanja firme HMS. Ali od 1993 godine HMS pocinje da proizvodi i accesoires za HiFi u oblasti strujnog napajanja: kablovi (takodje i zvucnicki, interconnect kao i strujni), razvodni kablovi, strujni filteri, uticnice i utikaci, razni prekidaci, ....

Fenomen zadnjih 1,5 m

Iz predavanja koje je trajalo oko 1 sat izdvojicu samo dva interesantna dela. Prvi se odnosi na to kako je moguce da 1,5 m strujnog kabla utice na zvuk HiFi sistema (kada se ispred nalaze km i km kablova postavljenih u zemlji, zidovima, itd.). Evo ukratko objasnjenja firme HMS.

HiFi uredjaji kada uzimaju struju iz mreze, to cine iz zajednicke steckdose. To stvara odredjeni pad napona u odnosu na mrezni i on je u samoj uticnici isti (zajednicki) ali na samim terminalima uredjaja nije. Naime pojacala imaju veci pad napona na svojim terminalima od recimo CD playera, jer vuku vecu struju sto izaziva i veci pad napona. Na taj nacin se stvara potencijalna razlika izmedju pojacala i npr. CD playera. Strujno kolo se onda zatvara kroz uredjaj (pojacalo) i struja tece preko interconnect kablova, CDP i kroz strujni kabl CDPa se zatvara strujno kolo. Sto je pojacalo vece i snaznije, i sto vuce vecu struju, utoliko je i ova struja "izjednacavanja" potencijala znacajnija. Interesantno je da se ta struja lakse "zatvori" kroz digitalne uredjaje nego kroz analogne, recimo lampaska pojacala. Kod analognih uredjaja je taj efekat manji. To je jedan uzrok smetnji u tih zadnjih 1,5 m strujnog kabla. Ali ne i jedini ...

Drugi uzrok jeste pojava vrlo visokih strujnih Peakova nastalih usled punjenja kondenzatora koji se nalaze odmah iza ispravljaca. Ti pikovi obicno traju nekoliko ms i mogu biti vrlo visokog intenziteta, zavisno od struje koju vuce uredjaj, najcesce pojacalo. Problem sa tim peakovima, kada se preslikaju na primar trafoa za napajanje, jeste da imaju vrlo sirok frekventni opseg zagadjenja.

Treci uzrok je tzv. elektricni smog koji postoji u etru i koji indukuje na svim kablovima u kuci, koji u tom slucaju pokazuju efekat antene, parazitne struje koje izazivaju degradaciju zvuka. Naveo je i jedan interesantan primer. Zbog postojanja ovog el. smoga nije neuobicajeno da jedna ista HiFi komponenta losije svira na visim spratovima visespratnice nego u njenom prizemlju, bas zbog postojanja ovog smoga. Narocito ako se zgrada nalazi na vrh brda ili na cistini ...

Strujni kablovi

Na moje pitanje kako se osloboditi ovih problema gdin. HMS mi je rekao doslovno: "Upotrebom kvalitetnih kablova". Kako treba da izgleda dobar strujni kabl ? Odgovor: postoje dve principijelne mogucnosti. Jedna je da po svakom od tri voda (faza, nula, zemlja) bude sto je moguce vise zica koje treba da budu upletene da bi dolazilo do kompenzacije struja smetnji. Takvi kablovi po pravilu ne treba da budu sirmovani. Ako medjutim kabl ima samo 3 zice, onda je pozeljno da takav kabl bude magnetno sirmovan.

Uticnice

Vrlo kratko: utikaci i uticnice koji se "normalno" ugradjuju u zidove su napravljeni od metalnih, masinom obradjenih delova. Pod mikroskopom njihova povrasina izgleda kao brdoviti pejzaz. Nema puno mesta na kome se brda i utikaca i uticnice zbilja i dodiruju. Po merenjima koje je firma HMS sprovela, samo jedan promil (hiljaditi deo) ukupne povrsine utikaca zbilja ima kontakt sa uticnicom. To se lose odrazava na prelaz struje iz uticnice u utikac. HMS uticnice su napravljene od bakra, koji je mekan pa zbog svoje mekoce, kada u njega udje utikac, onda se stvara veca dodatna povrsina: 200 puta veca !. Da bi se sprecilo korodiranje bakra, dodatno se taj bakar presvlaci tankim slojem zlata, koje je medjutim takodje mekano pa podrzava taj koncept ostvarivanja vece dodirne povrsine i manjeg prelaznog otpora (a samim tim i manjeg pada napona u uticnici).

Eto samo toliko ... Nadam se da ovo daje plauzibilno objasnjenje za neke pojave koje smo svi primetili ali za koje nismo bili sigurni zasto se i da li uopste desavaju. Meni se cela ova prica cini dosta logicnom ...

Pozdrav
Dejan


rrapaic
povremeni korisnik
povremeni korisnik
Posts: 30
Joined: 29 Apr 2006, 10:46
Location: Beograd

Post by rrapaic » 13 Nov 2006, 19:14

Dejane, SUPER post!

Sad si tek dao prostora nama DIY amaterima za igranje; jedva cekam da pocnem da prcvam po zicama (imam ih punu pregradu, u ormanu :P ).
Imam i jos jedno pitanje: po tvom misljenju, da li problem male dodirne povrsine postoji i sa pozlacenim bananama i konektorima na, recimo, Diamond zvucnicima (znaci, ne preterano kvalitetnim)? Razmisljam da ipak nabavim viljuske, bar prema zvucnicima... sila je sila.

Rajko
HiFi je tek fikcija...

User avatar

DejanM
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 4686
Joined: 18 Aug 2005, 13:14

Post by DejanM » 13 Nov 2006, 19:43

rrapaic wrote:Dejane, SUPER post!

Sad si tek dao prostora nama DIY amaterima za igranje; jedva cekam da pocnem da prcvam po zicama (imam ih punu pregradu, u ormanu :P ).
Imam i jos jedno pitanje: po tvom misljenju, da li problem male dodirne povrsine postoji i sa pozlacenim bananama i konektorima na, recimo, Diamond zvucnicima (znaci, ne preterano kvalitetnim)? Razmisljam da ipak nabavim viljuske, bar prema zvucnicima... sila je sila.

Rajko
Moj ti je savet da ides po kvalitetne konektore/terminale. Za to znam da cujno poboljsava zvuk i iz iskustva i citao sam dovoljno testova koji na to ukazuju. Ako imas kintu idu po kvalitetne WBT konektore - cuces razliku.

E sad, sto se tice pozlacenih banana/terminala ... ima tu raznih pozlacenih opcija i nije sve zlato sto sija. Tako da ne znam kako su uradjene te banane/terminali na koje si bacio oko.

Inace mene je prilicno iznenadio podatak o 1 promilu ... deluje malo. Primeti takodje da ako HMS poveca 200 puta dodirnu povrsinu, opet je ona relativno mala.

Pozdrav
Dejan

User avatar

DejanM
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 4686
Joined: 18 Aug 2005, 13:14

Post by DejanM » 13 Nov 2006, 21:09

Jos jedan detalj koji Sale sigurno nece pomenuti jer tada nije bio u sobi u kojoj je vrsena prezentacija. Naime HMS ima nov proizvod koji se zove: Gran Finale. To je strujni filter za 10 uredjaja. Ali to nije obican strujni filter .... Pored toga sto je u njega ugradjeno sve sto HMS zna o toj oblasti ( a znaju dosta) ovo je prvi strujni filter sa promenljivim karakteristikama. Naime, moguce je menjati elektricne karakteristike filtera i to preko daljinskog upravljaca ! Time je dosao kraj onome: mozda kod tebe radi ali kod mene nema nikakvog efekta .... Sam gdin HMS kaze da HMS filteri pokazuju cujan efekat u 85% slucajeva ali da uvek postoje situacije kada elektricne karakteristike filtera ne odgovaraju okruzenju u kom je on instaliran. Ovo je revolucionaran pokusaj da se taj problem definitivno resi.

Osim toga ovaj filter ima par dodatnih interesantnih stvarcica kao sto je npr. timer za ukljucivanje filtera - naime moguce ga je programirati (opet preko daljinskog) da se iskljuci i ukljuci u odredjeno vreme/datum.

Ah da, cena mu je oko 5.000 eura .... :D

Pozdrav
Dejan

P.S. Sve se vise radi na pravljenju aktivnih interconnect kablova koji ce takodje imati promenljive elektricne karakteristike. Zamislite daljinski za interconnect ili zvucnicki kabl ... :D Nemacka firma in-akustik pravi vec aktivne kablove (nije jedina) a navodno postoji vec prototip aktivnog interkonekt kabla sa daljinskim upravljacem za menjanje elektricnih karakteristika. Mislim da i Vertex radi na tome. To bi moglo da izazove revoluciju u proizvodnji kablova. Problem ce opet biti cena takvih kablova.

Inace in-akustik dobro "sviraju". Testovi u nemackim HiFi magazinima su takodje euforicni. Ja sam ih slusao u jednom sistemu i to je bilo skroz ok iako ne moze nista odredjenije da se kaze dok se to ne uporedi sa nekim drugim kablom u istom sistemu.


Topic author
sdanicic
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 2474
Joined: 16 Mar 2006, 13:46
Location: Beograd

Post by sdanicic » 14 Nov 2006, 23:27

Evo za pocetak foto-galerija, a izvestaj za par dana :->>>

http://hificafe.net/sajmovi/bec_2006/hi ... a_2006.htm


Topic author
sdanicic
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 2474
Joined: 16 Mar 2006, 13:46
Location: Beograd

Post by sdanicic » 19 Nov 2006, 22:29

Posle fotogalerije i evo i izvestaja sa sajma na istoj adresi

Post Reply