HiFi & Professional Audio Forum  

Koss Porta Pro

Gramofoni, kablovi, slušalice, tjuneri, magnetofoni, kasetofoni, dodaci..
Post Reply
User avatar

Topic author
Operater
redovni korisnik
redovni korisnik
Posts: 125
Joined: 16 Oct 2006, 17:20

Koss Porta Pro

Post by Operater » 09 May 2014, 12:04

Evo posle dužeg vremena da prokomentarisem jos jedne slušalice.

Koss Porta Pro ne treba posebno posebno predstavljati, pošto se prave jos od '84. godine. Dizajn i izgled im je odgovarajući za period kad su nastale. Naglašena plastika sa metalnim momentima. Ako se "neko" seća vokmena, znaće o čemu govorim :). No, to je stvar ukusa te nežu ulaziti dalje.
Stižu upakovane u plastičnoj ambalaži unutrar kartonske kutije. Uz njih stiže mala vrećica od skaja. Vrećicu je prave velicine, pa kad se slusalice spakuju/sloze ulaze fit u nju.

Driveri su poluotvorenog tipa, solidno (dosta) propuštaju spoljne zvukove ali to nije slučaj u sporotnom smeru. Rezultat je ovoga da ih mozete lepo koristiti i kod kuce kad svi spavaju i po gradu i u kancelariji. Necete ometati okolinu svojom muzikom a vašu izolovanost možete prilagodjavati glasnoćom muzike. Opet, driveri su nekih 3-4cm u precniku i nalezu preko uveta. Nisu čvrsto fiksirani za nosač te se lako adaptiraju i nisu iritirajuci (moja preporuka je da kad iz uzimate, uzmite i rezervne sunđere. Nije neki materijalni izdatak ali ce pomoci da vam Prota Pro traju duže). Kabl koji dolazi do njih je kvaliteta koji pristaje njima (nije high end ali nije ni low profile. Konkektor je klasična 3.5mm (pod uglom) bananica.

Što se tice zvuka (a to je ono radi cega smo svi mi ovde) odmah da napomenem da su jako osetljive (prema proizvodjacu 101dB) te se pogodne za mobilne uredjaje i laptopove. Prvo sta sam pustio je B-52’s, „Give Me Back My Man“. Numera nastupa sa jakom bas deonicom. U startu, je mi se dopalo kako zvuci, direktno i bombasticno (a opet, ako pogledamo da se radi o B-52’s i nije čudo). Sa druge strane, visoki su manje istaknuti, blago zamuceni. Ali i pored toga pevanje Kate Pierson se precizno oseca, pa cak i njeno njihanje. Sa druge strane, za „oko“ zapala mi je trodimenzionalnost i osećaj prostora. Nisam mogao da nadjem izvor/razlog tome, ali svo vreme sam imao utisak da je muzka svuda oko mene! Nakon B-52’s naleteo mi je U2 - When Love Comes to Town (sa albuma Rattle and Hum). Ono sto mi je ranije smetalo sad je nekako dobilo smisao. Visoki koji su falili sad su obuzdali prstanje uvodnih cinela, a pojačani bas dao je punocu gitari BB Kinga (odlično predstavljena fizicka velicina Gibsona ES-335). Ceo set bubnjeva, deo po deo, jasno se ocrtavao iza vokala Bona i BB Kinga. Dalje, sa istog albuma, utisak numere Bullet in the Blue Sky opisacu samo sa „covece koliko prostora“! Iako je ceo album delom „dokumentarni“ a delom live (kao i „Bullet in the Blue Sky“) opet, sa ovolikih/ovakvih slusalica stvarno nisam očekivao takav utisak prostranstva. Da odmorim uši, presao sam na John Zorna (u kombinaciji Bar Kokhba Sextet), album The Circle Maker numera „Khebar“. Kao i ranije, manje visokih (pa zbog toga i srenji pate), ali sve lepo upakovano i predstavljeno u velikom prostoru sa dosta muzkalnosti. Jasno se ocrtava ceo sextet, oseća se pozicija svakog muzčara. Sad su nizi tonovi „seli na svoje mesto“, dali šmek celoj slici i naterali me da se na stolici mrdam u njihovom ritmu.
Preskočiću opisivanja slušanja klasicne muzike sa ovim slusalicama, ne zato sto nije dobro (ili jeste dobro) vec zato što pre želim da opišem slušanje radija (najvise Studio B i Radio Begrad), ili sa lap topa (internet strim) ili telefona (Alcatel Smart Pro 2, FM radio). U oba slučaja, utisak je odličan. Sve je selo na svoje mesto. Zbog svog trodimenzionalnog zvuka, stekao sam utisak da sam svo vreme unutar muzke. U pokretu, ne primecuju se manjkavosti sa visokim tonovima, melodičnost dobija na snazi i lako se ponese u ritmu muzike. Glas voditelja je jasan, nije naporan i ne gubi na „ljudskosti“. Desavalo mi se da idem obilaznim putem do kuce kako bih odslusao neku radio dramu

Rezime:
Zvuk je povucen ka donjem segmentu, odnosno visoki su slabiji, srednji ne preterano definisani dok su niski pojacani. Skupa govoreci, daju melodican i topao utisak. Zvucna slika je odlicna kao i vise puta napomenuta prostornost pozornice. Inace, ovo su „walkman“ slusalice, odnosno, za nosenje dok ste na nogama. A mozete da ih koristite i u kuci, ne bi smetali ukucanima. Za te stvari one su odlične! Ne treba ocekivati performanse visoke klase, ali za te pare (~35€), ubedjen sam da ne postoji bolji zvuk. Steta sto ne mogu da se nadju u slobodnoj prodaji kod nas

User avatar

sn
Forum Admin
Forum Admin
Posts: 2354
Joined: 15 Sep 2006, 04:09
Location: Belgrade
Contact:

Re: Koss Porta Pro

Post by sn » 09 May 2014, 13:57

:good :slus

Post Reply