HiFi & Professional Audio Forum  

Sačuvajmo Akademiju!

Muzika, film, koncerti
Post Reply
User avatar

Topic author
sn
Forum Admin
Forum Admin
Posts: 2353
Joined: 15 Sep 2006, 04:09
Location: Belgrade
Contact:

Sačuvajmo Akademiju!

Post by sn » 13 Jan 2011, 21:32

Obavestenje za javnost u vezi moguceg zatvaranja kluba Akademija

Image

Klub “Akademija," verovatno najznačajniji noćni klub u Beogradu od izuzetnog značaja za gradsku kulturu naše prestonice suočava se sa nestankom nakon 50 godina postojanja! Odlukom Privrednog suda u Beogradu, klub je 28. decembra 2010 dobio nalog za iseljenje, čime bi ova institucija velikog značaja za kulturu Beograda prestala da postoji.

Osnovana početkom 1961 godine kao Klub studenata univerziteta umetnosti u Beogradu, popularna Akademija predstavlja okosnicu gradske kulture, oko koje se već decenijama okuplja sve što je u Beogradu stvaralo savremeni urbani duh i težilo umetničkoj i intelektualnoj nezavisnosti. Ono što za London predstavlja Marquee klub, ili za Njujork čuveni CBGB, to je Beogradu bila i još uvek jeste Akademija – mesto koje je iznedrilo, povezalo i afirmisalo najznačajnije stvaraoce beogradske rock kulture, likovne umetnosti, filma i književnosti sa gradskim predznakom.

2002. godine fakultet likovnih umetnosti sklopio je sa privatnim preduzećem za muzicku i vizuelnu produkciju Sens Art iz Beograda ugovor o poslovno-tehnickoj saradnji koji predvidja izvodjenje zajednickog projekta "klub Akademija". Na osnovu ovog ugovora preduzece Sens Art je za obnavljanje i dovodjenje u funkcionalno stanje, dugogodisnjom nebrigom, potpuno ruiniranih i neupotrebljivih podrumskih prostorija u Rajicevoj 10 u kojima se nalazi klub Akademija, za modernizaciju, tehničko opremanje i infrastrukturu, uložilo preko 150 hiljada evra. Sens Art je od aktivnosti kluba i dodatnog investiranja (20 hiljada evra) finansirao studentske ekskurzije, honorare modela koji su studentima pozirali i nabavku obrazovne literature (130 hiljada evra), a brojni studenti FLU su radom u klubu mogli da zarade džeparac.

Nakon višegodišnje saradnje, ispostavilo se da Fakultet likovnih umetnosti nijednog trenutka nije imao pravo da ovaj prostor ustupi bilo kakvoj privatnoj firmi, jer je vlasnik prostora gradsko komunalno preduzeće „Poslovni prostor“. Investitor, preduzeće Sens Art, nije bio obavešten o toj činjenici u trenutku potpisivanja ugovora i uložio je nepovratna sredstva u infrastrukturu kluba. Posle nekoliko godina rada, pokrenut je sudski postupak za iseljenje kluba, koji po slovu zakona nema pravo da koristi dati prostor ukoliko to ne odobri vlasnik, preduzeće „Poslovni prostor“. Epilog priče je presuda za iseljenje kluba Akademija.

Apelujemo na javnost, gradske i republičke vlasti i kulturne poslenike našeg grada i zemlje da ne dozvole ovakav razvoj stvari, budući da se radi ne o nekom običnom ugostiteljskom lokalu, već o mestu od izuzetnog značaja za modernu kulturu Beograda! Svi gajderi – knjige vodiči koje strani turisti nose sa sobom kada dođu u Beograd navode klub Akademija kao jedan od 10 najznačanijih rokenrol klubova Evrope, a nebrojeni koncerti, izložbe, večeri poezije i drugi sadržaji čine ovaj klub i dalje neprocenjivo važnim za naš grad.

Rešenje sigurno postoji i apelujemo na naše vlasti da pronađu način da se ova institucija gradske kulture ne izbriše sa mape na ovakav način!

Pokrećemo potpisivanje peticije za očuvanje kluba Akademija, koja će moći da se potpiše u dnevnom Art klubu Fleka, kao i na društvenoj mreži Facebook. Takođe, pokrenućemo protestna okupljanja svih koji podržavaju opstanak kluba, u okviru kojih će nastupati svi muzičari, pesnici, likovni i dramski umetnici koji su gradili i još uvek grade neponovljivi duh Akademije.

Ne dozvolimo dalje obezličavanje Beograda! Akademija mora nastaviti da postoji, da bismo imali pozornicu na kojoj se formira kulturna scena grada.

Pozivamo medije da pruže što veću podršku inicijativi za očuvanje ove institucije.

Peticiju mozete potpisati u art-kafeu Fleka na Akademiji ili na internetu:
http://www.petitiononline.com/AKDMBG/petition.html

Ovaj text i prosirena verzija na internetu:
http://obavestenje.blogspot.com
http://obavestenje2.blogspot.com

E-mail:
info@akademija.net

Kontakt:
Zeljko Bozic http://boziczeljko.blogspot.com
Tel: +381 66 000 982
E-mail: wishxy@akademija.net
FB: http://www.facebook.com/wishxy

PR Tim
Erna Radaslic - Internet i Štampa
mob: +381 (0)65 537 19 21
FB: http://www.facebook.com/ecipecipec

Natasa Kalember - Radio i TV
mob: +381 (0)64 989 34 15

Post Reply