HiFi & Professional Audio Forum  

Brajan Rasic i Stonsi

Muzika, film, koncerti
Post Reply
User avatar

Topic author
sn
Forum Admin
Forum Admin
Posts: 2353
Joined: 15 Sep 2006, 04:09
Location: Belgrade
Contact:

Brajan Rasic i Stonsi

Post by sn » 08 Dec 2012, 21:39

Najuspešniji profesionalni rok-fotograf iz Srbije i bivše Jugoslavije, Beogradjanin Branislav Brajan Rašić koji živi i radi u Londonu je zvaničan snimatelj jubilarnih koncerata "Rolingstonsa".

Rašić, uz još jednog kolegu, je jedini koji će ovekovečiti slavljeničke koncerte povodom 50 godina postojanja "Stonsa" ekskluzivno za potrebe te kultne rok-grupe.
- Izuzetno sam počastvovan i ponosan što sam ne samo svedok nego i hroničar istorije i 50-godišnjice "Stonsa". U julu sam ih snimao na promociji retrospektivne izložbe i monografije u Londonu, a u oktobru na koncertu u pozorištu u Parizu - izjavio je za Betu Branislav Rašić.
Na pet jubilarnih koncerata, dva u Londonu i tri u SAD, biće prodavan i katalog - štampani presek 50-godišnje istorije grupe - u kome su i deset Rašićevih fotografija. Rašić je prve amaterske snimke "Stonsa" načinio na koncertu u Zagrebu 1976, a snima ih duže od tri decenije. Dosad ih je snimao više od 50 puta širom sveta. Izdvaja najveći koncert u istoriji grupe na otvorenom na plaži Kopakabana u Rio de Žaneiru 2006 kada je takođe bio službeni fotograf, kao i onaj u Milanu iste godine kada se na pozornicu vratio Kit Ričards posle "pada sa palme". Krajem septembra u Beogradu ambasada Velike Britanije priredila je izložbu 20 odabranih Rašićevih fotografija "Rolingstonsa" koje su prodate na aukciji u humanitarne svrhe.
U Muzeju primenjene umetnosti 2003. godine priredjena je izlozba 40 njegovih slika povodom 40-godišnjice "Stonsa". Sličnu izložbu Rašić je godinu dana kasnije imao i u Singapuru.
Branislav Rašić (57) fotografisao je gotovo sve najpoznatije rokere sveta, a mnogi od desetina hiljada njegovih snimaka objavljeni su u medijima širom sveta. Rašić je prve fotografije objavio sredinom
sedamdesetih godina prošlog veka u jugoslovenskom rok magazinu "Džuboks". Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih bio je foto-dopisnik "Džuboksa", a potom magazina "Rok" iz Londona.

Pošto je i Brajan audiofil, sa kime kontaktiram preko facebook-a, ima nešto i za vas (klikni na sliku);
Stonsi_BRasic.jpg
Stonsi_BRasic.jpg (98.65 KiB) Viewed 1257 times
Stonsi_BRasic.jpg
Stonsi_BRasic.jpg (98.65 KiB) Viewed 1257 times

Post Reply