HiFi & Professional Audio Forum  

Myth, preamp Zorana Ristica

Neformalni testovi i prikazi audio i video komponenti od strane članova foruma
User avatar

Topic author
zodiac
povremeni korisnik
povremeni korisnik
Posts: 70
Joined: 05 Dec 2008, 01:15

Myth, preamp Zorana Ristica

Post by zodiac » 18 Jan 2009, 19:50

Danas sam imao sjajnu priliku da ugostim konstruktora i jednog uvazenog druga clana ovog i onog foruma. I iskoristio sam. Priliku. A sad cekam fotke. Pa cu da pocnem, ako ne zamerate.
A mind is a terrible thing to waste.

User avatar

Topic author
zodiac
povremeni korisnik
povremeni korisnik
Posts: 70
Joined: 05 Dec 2008, 01:15

Re: Myth, preamp Zorana Ristica

Post by zodiac » 18 Jan 2009, 21:29

Kratka predistorija:

Inicijalna ideja o ovom preampu zazivela je na onom forumu, bilo je ocigledno da je puno zainteresovanih za njegovu izradu i nabavku. Nas prijatelj Zoran je pokazao retku efikasnost u konstruisanju i testiranju svog uredjaja, zatim ga obogatio touch screen displejem sa ultramegaspektra funkcijama o kojima cu pisati kasnije. Ono sto je vaznije i poucnije iskustvo od slusanja samog preampa, jeste sudbina naseg prijatelja - konstruktora. Umesto da se obraduju njegovom uspehu, i pokusaju da svoje uradke nacine makar upotrebljivim, nekolicina eminentnih strucnjaka i genijalaca opste prakse je resila da ga rascereci. Pogadjate, sve je bilo u najboljem maniru petparackih telenovela snimljenih na spanskom govornom podrucju. Ljubomora, zavist, ogovaranje, srdzba i suze. Cast izuzecima, tamo projekti uglavnom zavrsavaju tamo gde su i otpoceli, na dascetini. Ta famozna daska valjda ima neke veze sa audiofilijom, j.e.b.e.m li ga, nisam jos uspeo to da pokapiram sasvim. Kako god, mnogo taraba je stradalo, samo nikako da prosviraju. Uglavnom, nas prijatelj odgovori onako kako se kojekakvim legendama u pokusaju najbolje i odgovara - komercijalizacijom sopstvenog proizvoda. Najbolji je odgovor, zato sto tako najvise boli. Jer ima dovoljno vere u sebe i ono sto je stvorio. Ovi drugi ce nastaviti da glume legende iz kraja i primaju tranzistore na poklon, u ime principa, i samograditeljskog prava i pravde. Sa sve manje publike, kad se publika opasulji konacno. Srpska posla, kao i uvek.
Last edited by zodiac on 19 Jan 2009, 01:25, edited 2 times in total.
A mind is a terrible thing to waste.


VuleJohn

Re: Myth, preamp Zorana Ristica

Post by VuleJohn » 18 Jan 2009, 21:39

Zodiac ce vam nesto kasnije uz slike verovatno ispricati vise o ostalim komponentama sistema na kojima je preamp slusan, ja bih nesto vise o zvuku. Vec na osnovu prvih tonova koji su se culi moglo se zakljuciti da je kod ovog proizvoda moderan samo dizajn i tehnoloska resenja, na moje iznenadjenje zvuk je mekan, miran, krupan, uravnotezen u citavom spektru, bez ikakvih koloracija ni u jednom delu istog, istovremeno jako precizan i analitican, sa dovoljno dinamike i energije kada je potrebno. Dakle ono sto izadje iz izvora on neizmenjeno prenese do pojacala na nivou koji odaberete i nista vise ali ni manje, sto je jako bitno.

Sve cestitke konstruktoru na entuzijazmu i naporu da u jednoj ovakvoj sredini napravi ovako odlican proizvod.


sdanicic
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 2474
Joined: 16 Mar 2006, 13:46
Location: Beograd

Re: Myth, preamp Zorana Ristica

Post by sdanicic » 18 Jan 2009, 21:45

zodiac wrote:Kratka predistorija:

Inicijalna ideja o ovom preampu zazivela je na onom forumu, bilo je ocigledno da je puno zainteresovanih za njegovu izradu i nabavku. Nas prijatelj Zoran je pokazao retku efikasnost u konstruisanju i testiranju svog uredjaja, zatim ga obogatio touch screen displejem sa ultramegaspektra funkcijama o kojima cu pisati kasnije. Ono sto je vaznije i poucnije iskustvo od slusanja samog preampa jeste sudbina naseg prijatelja konstruktora. Umesto da se obraduju njegovom uspehu, i pokusaju da svoje uradke nacine makar upotrebljivim, nekolicina eminentnih strucnjaka je resila da ga rascereci. Pogadjate, sve je bilo u najboljem maniru petparackih telenovela snimljenih na spanskom govornom podrucju. Ljubomora, zavist, ogovaranje, srdzba i suze. Cast izuzecima, tamo projekti uglavnom zavrsavaju tamo gde su i otpoceli, na dascetini. Ta famozna daska valjda ima neke veze sa audiofilijom, j.e.b.e.m li ga, nisam jos uspeo to da pokapiram sasvim. Uglavnom, nas prijatelj odogovori onako kako se kojekakvim legendama u pokusaju najbolje i odgovara - komercijalizacijom sopstvenog proizvoda. Najbolji je odgovor, zato sto tako najvise boli. Jer ima dovoljno vere u sebe i ono sto je stvorio. Ovi drugi ce nastaviti da glume legende iz kraja i primaju tranzistore na poklon, u ime principa, i samograditeljskog prava i pravde. Sa sve manje publike, kad se publika opasulji konacno. Srpska posla, kao i uvek.

Ovu komponentu sam imao prilike da cujem kod sebe pre nekih mesec i po dana, kada ga je doneo covek koji je na sebe preuzeo "obavezu" da konstruktivno pripomogne oko zvucnog tjuniranja i promocije ovog proizvoda. Nakon toga nisam cuo nista vise, a i nisam se raspitivao, da budem iskren.

A sad, sto se tice spletkarenja & njemu srodnih pojava - to nije problem ovog Foruma.

Nas "problem" je da nam nesto kvalitetno i vredno paznje ne promakne ili da usled nedostatka vremena (jer ovde dominantna vecina clanova ima svoje regularne i veoma odgovorne poslove od kojih zivi i izdrzava svoje porodice) neki proizvod ne uspe da bude sagledan ("čut") koliko je i kako potrebno, odnosno u odgovarajucem okruzenju.

Znaci, cekamo da vidimo sta nam to Myth nudi \:D/

User avatar

Topic author
zodiac
povremeni korisnik
povremeni korisnik
Posts: 70
Joined: 05 Dec 2008, 01:15

Re: Myth, preamp Zorana Ristica

Post by zodiac » 18 Jan 2009, 21:53

Uredjaj se isporucuje u crnoj ili silver varijanti. Kutija je sacinjena od aluminijumskih profila, ali je konstruktor posvetio ogromnu paznju dampiranju iste. Front vrlo solidno greban i eloksiran, ali je i par santimetara siri od same kutije, i tu ide moja prva ozbiljna zamerka - smatram da uredjaj mora da bude monolitne konstrukcije, ovaj nije predvidjen za montazu u rack, dakle, usi mu nisu potrebne uopste. Druga zamerka se odnosi na boju displeja, iako ce se mnogima dopasti, te mislim da je u komercijalnoj verziji mozda i najprihvatljivija - plava. Sva sreca te se displej ubrzo po zadatoj komandi gasi, i sto ima desetostepeni dimmer. Treca se odnosi na jog, koji i pored toga sto je praktican, nema sta da trazi pored touch screen displeja, a pored toga kvari simetriju uredjaja, odnosno, narusava ga estetski. Cetvrtu i poslednju zamerku upucujem odabiru fonta i njegovoj velicini, cini mi se da bi znatno bolje resenje bio displej sa vecom mogucnoscu segmentacije u svakom slucaju, ali ako vec treba da bude veliki font, onda treba da bude neki od tehnickih, a ne ukrasnih fontova. Pretpostavljam da bi dizajniranje fonta kao sto je onaj kojim je ispisan Myth trademark na frontu, i njegovo ubacivanje u aparaturu bila strava fora, ali da je tesko izvodljivo. Toliko o zamerkama. Od sada slede samo hvalospevi. Mada, ne bih ja meni previse verovao da sam na vasem mestu; mozda vas iznenadim.
Last edited by zodiac on 19 Jan 2009, 01:29, edited 1 time in total.
A mind is a terrible thing to waste.

User avatar

Topic author
zodiac
povremeni korisnik
povremeni korisnik
Posts: 70
Joined: 05 Dec 2008, 01:15

Re: Myth, preamp Zorana Ristica

Post by zodiac » 18 Jan 2009, 22:10

Pre nego sto sa estetike i ergonomije predjem na prakticni deo, da napomenem da ovaj uredjaj ima jednostavan i funkcionalan daljinski upravljac, sto je vazan preduslov za komercijalni uspeh uredjaja. Dzabe ti sto imas najbolji sistem na svetu, kad ti sluzis njemu, a ne on tebi.

Oprema sa kojom smo testirali svela se na jedan plejer (Micromega Stage 2), dve amplifikacije (Micromega AMP1, 2x 100W FET i Rogue 88, 2x60W u pentodi, 2x40W u triodi, mi smo radili u pentodnom rezimu), i tri para zvucnika (Quad 11L, JBL L26 i Proac Response 2.5). Materijali kojima smo maltretirali danasnje gosce sastojala se od svakojakog produkcijskog tresa, krsina iz kojih samo najbolji uredjaji mogu da izvuku iole slusljiv utisak, do vrhunskih audiofilskih prose.r.avanja - citaj, produkcijom prebudzenom u svakom smislu, toliko prirodnom da je sasvim neprirodna, poput Stockfish Recordsa i slicnih gluposti. Uglavnom, bilo je i neprijatnih tranzijenata, i naglih promena dinamike, i 3D efekata, puno glasa i akusticnih intrumenata, ali i dosta artificial sounda. Probali smo svasta u ta nepuna cetiri sata druzenja, kad bolje razmislim... I stavljali Zokijev preamp na teske muke.

[Sto ste bre ubacili ovo kompjutersko sokocalo sto me prati da li psujem, j.e.b.i ga? Ubih se od tackanja.]
Last edited by zodiac on 19 Jan 2009, 00:18, edited 2 times in total.
A mind is a terrible thing to waste.


VuleJohn

Re: Myth, preamp Zorana Ristica

Post by VuleJohn » 18 Jan 2009, 22:19

zodiac wrote:Probali smo svasta u ta nepuna cetiri sata druzenja, kad bolje razmislim..
Mada je moras priznati najgore zvucalo RVG sranje koje sam ja doneo, potpuna katastrofa.
Dosta off-a, nastavi.

User avatar

Topic author
zodiac
povremeni korisnik
povremeni korisnik
Posts: 70
Joined: 05 Dec 2008, 01:15

Re: Myth, preamp Zorana Ristica

Post by zodiac » 18 Jan 2009, 22:28

O, da, doneo si zaista velicanstveno s.r.anje od produkcije, moram da priznam da skoro nisam cuo nista gore. Kazna za usi.

Ovo je moj topik, mogu da offtopicarim koliko hocu. Sve sto ja kazem je ontopic.
A mind is a terrible thing to waste.

User avatar

DejanM
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 4686
Joined: 18 Aug 2005, 13:14

Re: Myth, preamp Zorana Ristica

Post by DejanM » 18 Jan 2009, 22:53

To je veoma interesantan proizvod. Sama ideja koriscenja optocouplera je zapravo ingeniozna jer je najbliza konceptu zice koja moze da pojacava ili smanjuje signal koji kroz nju prolazi ... Istine radi, treba reci da je celu tu pricu pokrenuo pre nekoliko godina neki momak iz Australije (ili je bio sa Novog Zelanda - ne secam se vise tacno) koji je na DIY Forumu skrenuo svojim prvim prototipovima tada ne malu paznju na ovaj koncept. Koliko znam on nije otisao dalje od toga - prodavao je po zelji i narudzbinama pojedinih kupaca ova predpojacala, koja medjutim po kvalitetu izrade i estetici nisu mogli ni da pridju ovom proizvodu (imao sam njegove slike i konkretne cene tada)...

Ovo bi bilo vise nego interesantno za poslusati i uporediti ... Bilo bi jako dobro ako bi ste mogli da uporedite ovo predpojacalo sa nekim drugim, da bi se dobio bolji osecaj u kojoj ligi to svira ... Mozda jedan test na HiFi Cafe-u ? Mozda navratite do Gernera pa na njegovom sistemu uporedite sa Solajinim preampom ... ?

U svakom slucaju puno uspeha konstruktoru .... :good a vama zavidim na uzivanju ...

User avatar

Topic author
zodiac
povremeni korisnik
povremeni korisnik
Posts: 70
Joined: 05 Dec 2008, 01:15

Re: Myth, preamp Zorana Ristica

Post by zodiac » 18 Jan 2009, 23:00

Sad stvarno da pozurim malo, ne bi li sa slike presli na ton. Dakle, kod ovog uredjaja je vise nego ocigledno da konstruktor tezi dobrom dizajnu i ergonomiji, sto je u domacih konstruktora, ili bar velike vecine njih, potpuna nepoznanica. Ako se dobro secam, uredjaj je imao 5 linijskih RCA ulaza (pozlata, teflonska izolacija i tako to), i samo jedan izlaz, sto treba popraviti dodavanjem, pogodicete, jos jednog. Takodje, ne bi bilo lose da se razmisli i o balansiranoj vezi, to odavno nije bauk. Pozadi se nalazi main switch i IEC konektor, audiofilski, ako hocete da okesate kablinu debelu par santima; ja sam testirao na 0,75mm, i tako x3, bilo je dovoljno. Utroba uredjaja je vrlo uredno slozena, ali njenu sliku necete ovde gledati, jer se to, po meni, protivi zdravom razumu. Jednako kao i insistiranje na odavanju tehnickih i tehnoloskih resenja. Slusajte zvuk, umesto sto kopate po kutijama. Proizvodjac je ionako duzan da obezbedi i dostavi sve podatke dobijene mernim tehnikama, na cemu Zoran vec uveliko radi koliko sam upoznat, pa mislim da je za sve radoznalce koji se u papire i seme razumeju bolje no u zvuk, to vise nego dovoljno.

Myth se u pogon pusta jednostavnim pritiskom na touch screen (tako se i iskljucuje, da ne bude zabune - mozda bi moglo malo da se skrati vreme pridrzavanja pri gasenju?). Pali se sablasno plavo svetlo, sledi pozdravna poruka, verzija uredjaja i serijski broj, ime konstruktora (koje u komercijalnoj verziji treba da prestane da se pominje, jer se prodaje proizvod, a ne konstruktor), i nakon par sekundi, preamp je spreman za rad. Prve utiske sabirali smo na kombinaciji Rogue - Proac, na kojoj u redovnim uslovima inace odlicno obavlja posao Solaja Audio SA-2. Prvi veliki plus: fantasticno odradjena atenuacija. Mnoga poznata imena u ovom sportu prosto zaboravljaju na tiho slusanje, i na cinjenicu da njihov uredjaj treba da bude sposoban da se nosi sa svakom kombinacijom u koju je ukljucen. Kod Mytha je situacija sasvim drugacija, raspon atenuacije je pozamasan, problema nema ni u naznaci. Atenuacija se vrsi preko joga, ili preko daljinskog upravljaca. I u jednom, i u drugom slucaju, vrlo relaksiran tajming za operaciju, nema histericnih reakcija na daljinski upravljac, niti nepredvidjenih rupa ili preskakanja na jogu. Selekcija izvora se vrsi jednostavnim pritiskom na displej, ili opet preko daljinca. Na kraju, ujednacavanje jacine ulaznog signala. Magicna igracka, i funkcija hvale vredna. Preamp kao stvoren za A-B, ma sta A-B, za A-B-C-D-E-F testove izvora. Veoma, veoma inteligentno i prakticno resenje, retko se srece i mnogo znaci. Bravo, maestralno!

Onda smo slusali muziku...
Last edited by zodiac on 20 Jan 2009, 09:56, edited 4 times in total.
A mind is a terrible thing to waste.

User avatar

Topic author
zodiac
povremeni korisnik
povremeni korisnik
Posts: 70
Joined: 05 Dec 2008, 01:15

Re: Myth, preamp Zorana Ristica

Post by zodiac » 18 Jan 2009, 23:05

Samo da ispravim jednu sitnicu: umesto imena konstruktora, kada upalite preamp, pise VASE ime. Ja cu na moj da stavim ime zene, necu nista da se vodi na mene kad poreznici dodju po danak.
A mind is a terrible thing to waste.

User avatar

first
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 1382
Joined: 03 Sep 2008, 16:17
Location: Beograd

Re: Myth, preamp Zorana Ristica

Post by first » 18 Jan 2009, 23:18

Procitao sam o ovom preampu i na drugim mestima, zaista vredno paznje, a verujem i vama koji ste to slusali da i dobro radi.
Sve cestitke.

User avatar

Topic author
zodiac
povremeni korisnik
povremeni korisnik
Posts: 70
Joined: 05 Dec 2008, 01:15

Re: Myth, preamp Zorana Ristica

Post by zodiac » 18 Jan 2009, 23:33

Posto vidim da za to ima interesovanja, uporedicu odmah Myth sa Solajinim TVC-om i Grand Excelence-om, koje sam imao prilike da slusam, i sa SA-2, koji slusam svakodnevno. Nema razloga da se bilo sta mistifikuje.

Grand Excelence - nema poredjenja. GE je brutalni hifi masterpiece. Slabo sta se poredi sa tim zvukom.

TVC - Moram priznati da sam bio zatecen. Myth ima vrlo slican karakter zvuka i opstu prezentaciju kao TVC. Da ne znam sta je u kutiji, mogao bih se zakleti da su trafoi unutra. Solajin TVC ima nesto krupniji zvuk i siru pozornicu, malo bolje se snalazi sa 3D efektima, i to je cela razlika. Govorim o nijansama, zaista. Ovo su uredjaji slicnog ranga, zvucno. I nesumnjivo su bolji od mnogih, visestruko skupljih, brendiranih resenja. Kada se nasi ljudi budu oslobodili predrasuda prema domacim proizvodima i proizvodjacima, pocece da slusaju dobru muziku za male pare. Ako se to ikada desi. Do tada ce da bacaju lovu na kojekakve hajendove, ne zeleci ni da cuju sta to svira u komsiluku.

SA-2, sem boljeg snalazenja sa vec pomenutim 3D efektima, ovaj preamp ne moze da se poredi sa Mythom. Iako veoma analitican, u poredjenju sa totalno neutralnim Mythom, SA-2 zvuci ofarbano. Jako lepo ofarbano, ali i dalje ofarbano.

Ovde bih stavio tacku na poredjenja, pa da nastavimo dalje.
A mind is a terrible thing to waste.


VuleJohn

Re: Myth, preamp Zorana Ristica

Post by VuleJohn » 18 Jan 2009, 23:36

zodiac wrote:Ovde bih stavio tacku na poredjenja, pa da nastavimo dalje.
Poredili smo ga sa jos jednim preampom, doduse na kratko, mogao bi i to gazenje da pomenes.

User avatar

Topic author
zodiac
povremeni korisnik
povremeni korisnik
Posts: 70
Joined: 05 Dec 2008, 01:15

Re: Myth, preamp Zorana Ristica

Post by zodiac » 19 Jan 2009, 00:09

Myth je, kao sto se vec dalo naslutiti iz prethodnog posta, preamp koji se moze podiciti izuzetno neutralnom reprodukcijom. Otud verovatno i cinjenica da hoce da padne na ponekom 3D efektu - on signal niti doradjuje, niti preradjuje na bilo koji nacin, nema dodavanja i laznih skorova, to je uredjaj koji ce vam jasno ukazati da li su vam amplifikacija i izvor na pravom putu, ili negde gresite u postavci sistema. Greska nije do njega, u svakom slucaju. Dakle, ne popravlja nista, radi ono sto mu je i posao - isporucuje kvalitetan i pun signal vasem snagasu, pravu informaciju, nista vise, i nista manje od toga. On je neutralan, ali nije hladan ni ostar, kao hiperanaliticni, gotovo distancirani Thule, koji vas udavi prezentacijom posle 15 minuta. Cak i Quad 11L, koji takodje u uslovima lose produkcije zna da iritira, u saradnji sa Mythom deluje sasvim smireno. Zapravo, da, to mu je glavna odlika, zvuk ovog preampa je - miran i nepretenciozan. On je relaksiran u celom opsegu, gotovo flegmaticno se ponasa u uslovima naglih promena dinamike, odradjuje posao bez ikakvog natezanja. Nema prastanja u visokima tamo gde ih na Quadu obicno ima, nema davljenja srednjeg opsega na racun basova, nema problema niti sa ekstenzijom basa, niti sa njegovom kontrolom. Zvuk je masivan i ujednacen, glas i zicani instrumenti prijatno istureni, stage je homogen i dubok, separacija jasna. Myth veoma verno reprodukuje, bez zacina, nenametljivo i snazno. U kombinaciji sa lampaskim pojacalom ne uskracuje bas nista od svojih karakteristika, savrsena kontrola i tajming su tu.

Ipak, pravi teren za ovaj preamp je Micromega AMP. Musicava Micromega ume da odbije poslusnost, u nekim kombinacijama cak odbija da radi (sa preampima bez povratne sprege uglavnom nece ni da se ukljuci). Ovog puta nije bilo nikakvih problema, kao da su stvoreni jedno za drugo. Posto su moji drugari ustanovili da JBL-ovi zvuce bolje od Proaca :D, nastavili smo da se druzimo sa njima, i Micromegom. Inace, na pojedinim strucnim forumima se pise da ovaj proizvodjac, koji se konstruisanjem zvucnika bavi od 1946. godine, proizvodi "kante" i "konfekciju". Kera laje, vetar nosi, rekli bi precani. Moz' da mu pljunete pod prozor.

Micromega je, dakle, sasvim druga prica. Tu nema lazi, ni prevare. Ovo pojacalo je neutralno do bola, i isto toliko tehnoloski napredno. Definitivno cvrsci zvuk, gotovo suv, isposcen, kako je Vule primetio, ali jos bolje definisan, mocniji i utegnutiji nego preko Rogue-a. Ovo testiranje je vazno za one koji slusaju zvuk umesto muzike: sa dobrim solid state-om na izlazu, i zvucnicima koji ce sve to da isprate (nemoj slucajno da zaboravite na neke audiofilske kablove), ovo je primer neutralne i detaljne prezentacije, narocito kada svira Stage 2. Ako je nekom stalo do takve vrste zvuka, a mnogi se kunu u da za tim tragaju kao za svetim Gralom, Myth je vrlo dobar izbor. On je, zapravo, dobar izbor sam po sebi. Meni je sasvim jasno da ce kvalitet sistema u koji je ukljucen Myth zavisiti samo od kvaliteta ostatka komponenti, i njihovog uklapanja. Myth ce se dobro uklopiti u svaku konfiguraciju, retki su preampi sa takvim all-round karakterom i osobinama.

Zakljucak sledi. A mozda i nece, ako se onesvestim u medjuvremenu, prispavalo mi se vec...
Last edited by zodiac on 19 Jan 2009, 10:45, edited 6 times in total.
A mind is a terrible thing to waste.

Post Reply