HiFi & Professional Audio Forum  

Vivid Giya

Neformalni testovi i prikazi audio i video komponenti od strane članova foruma
Post Reply
User avatar

Topic author
DejanM
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 4686
Joined: 18 Aug 2005, 13:14

Vivid Giya

Post by DejanM » 01 Jul 2009, 12:39

Na sajmu u Minhenu sam imao prilike da cujem ove nove Vivid zvucnike sa imenom: Giya. Pokretala ih je Luxman elektronika i to najveci Luxman mono blokovi koji rade u AB klasi. Moram priznati da mi se zvuk ovog sistema dopao iako nisam bio u stanju bas tacno da objasnim zbog cega ... bila je to neusiljena, prijatna prezentacija bez nekih posebnih stvari koje bih mogao da istaknem. Mozda prirodnost te reprodukcije koja vas onda ostavi zbunjenom zbog svoje obicnosti ... ali nije li to ono sto je najteze postici ? Zar mi upravo tako i ne dozivljavamo muziku u stvarnosti ?

U svakom slucaju firma Vivid, koja potice iz Juzne Afrike, ima interesantno poreklo. Nju je osnovao Robert Trunz, koji je onda sa sobom za Juznu Afriku povukao i svog starog saradnika i prijatelja Laurence Dickie. Laurence je chef developer kod Vivid Audia. Ali ono sto je posebno interesantno jeste da su njih dvojica zapravo bili deo tima koji je razvio B&W Nautilus (cuvenu skoljku) tokom devedesetih. Taj Nautilus koncept je doneo veliki uspeh B&W. Osnovavsi Vivid Audio, njih dvojica su zapravo nastavili tamo gde su stali sa Nautilus projektom.

Zbog toga slicnost sa B&W skoljkom uopste nije slucajna. Pored oblika (zbog suzbijanja unutrasnjih talasa) Vivid Giya ima veoma slican visoko- i srednje-tonac kao i B&W Nautilus. Pomak je napravljen u bas sekciji koja se sastoji od dva bas drivera, mehanicki povezanih i postavljenih u odnosu od 180 stepeni jedan u odnosu na drugi (okrenuti ledjima jedan drugom).

Ovaj Vivid zvucnik kosta 32.000 eura a po zvuku bih rekao da podseca na Nautilus - zapravo to je ta "skola" reprodukcije zvuka. Kako svira u odnosu na Nautilus i da li je Laurence Dickie zbilja uspelo da napravi bolji zvucnik, to naravno ne bih mogao na osnovu svog skromnog iskustva sa ovim zvucnicima da tvrdim. Ali sa Luxmanima to ostavlja dubok iako ne i spektakularan utisak.
Vivid system.JPG
Vivid system.JPG (85.69 KiB) Viewed 1496 times
Vivid system.JPG
Vivid system.JPG (85.69 KiB) Viewed 1496 times
Uostalom sama cinjenica da sam nakon nekih vise od mesec dana nakon sto sam ih slusao, krenuo da ronjam i trazim informacije o ovom designu, govori da tu .... "ima necega" ... i to posebnog ...


vlada24
povremeni korisnik
povremeni korisnik
Posts: 51
Joined: 12 Jun 2006, 23:02
Location: Novi Sad

Re: Vivid Giya

Post by vlada24 » 02 Jul 2009, 11:01

Naravno da estetika audio komponenti mora biti nešto poslednje pri procenjivanju iste, ali - nazovite me površnim snobom - ja bih ovo uneo u kuću samo pod pretnjom smrti strijeljanjem, koliko god da dobro zvuči.

User avatar

Topic author
DejanM
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 4686
Joined: 18 Aug 2005, 13:14

Re: Vivid Giya

Post by DejanM » 02 Jul 2009, 11:10

vlada24 wrote:Naravno da estetika audio komponenti mora biti nešto poslednje pri procenjivanju iste, ali - nazovite me površnim snobom - ja bih ovo uneo u kuću samo pod pretnjom smrti strijeljanjem, koliko god da dobro zvuči.
To je stvar ukusa a kao sto znamo - o tome se ne raspravlja.

Jos jedan detalj - vrsta materijala od kojeg je taj zvucnik napravljen ... Ja sam ga pipkao, trljao, kuckao, ali mi nije bilo jasno koja je to vrsta materijala .... Sada sam procitao da se radi o nekoj leguri aluminijuma i magnezijuma .... Cudan utisak ostavlja to pod prstima ... Primetite, da se vrhunski zvucnici sve cesce prave od krajnje neobicnih i inovativnih materijala i legura.


sdanicic
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 2474
Joined: 16 Mar 2006, 13:46
Location: Beograd

Re: Vivid Giya

Post by sdanicic » 02 Jul 2009, 15:13

Vrlo si sicni, da ne kazem egzoticni kada je u pitanju finis ZU zvucnika.

Kada sam onomad bio na Kipru imao sam priliku da vidim 3 razlicita finisa, sve bolji od boljeg i iako se ne secam detalja izrade zapamtio sam da su vrlo nestandardne tehnologije (za audio indstriju) tu bile upotrebljene.

Sto ce reci, ko to uspe da ogrebe ili slicno - svaka mu cast !

User avatar

first
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 1382
Joined: 03 Sep 2008, 16:17
Location: Beograd

Re: Vivid Giya

Post by first » 03 Jul 2009, 13:47

Inače vredi podsetiti da se predmetni zvučnici o kojima se ovde razgovara, mogu kupiti i na domaćem tržištu. Tačnije, postoji zastupnik za Vivid Audio.
Evo ovde, http://www.artaudioacoustic.com

Pa ko voli, nek izvoli. :wink

Post Reply