HiFi & Professional Audio Forum  

Chord Anthem 2 interkonekt (RCA)

Neformalni testovi i prikazi audio i video komponenti od strane članova foruma
Post Reply

Topic author
sdanicic
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 2474
Joined: 16 Mar 2006, 13:46
Location: Beograd

Chord Anthem 2 interkonekt (RCA)

Post by sdanicic » 08 Jul 2009, 13:38

Za pocetak slika :wink:
Attachments
chordco_anthem2_RCA.jpg
chordco_anthem2_RCA.jpg (121.67 KiB) Viewed 1519 times
chordco_anthem2_RCA.jpg
chordco_anthem2_RCA.jpg (121.67 KiB) Viewed 1519 times


Topic author
sdanicic
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 2474
Joined: 16 Mar 2006, 13:46
Location: Beograd

Re: Chord Anthem 2 interkonekt (RCA)

Post by sdanicic » 09 Jul 2009, 00:03

Nakon nedelju dana druzenja evo da sumiram utiske vezano za Chord Anthem 2 interkonekt.

Ovaj model je relativno nov model u Chord ponudi, tj. moglo bi se reci da je u pitanju MkII verzija istoimenog modela (tehnicki detalji o verziji 2 na: http://www.chord.co.uk/chordweb/chord_a ... hnical.htm )

S obzirom da vec 2,5 godine ima Chord Epic zvucnicki kabl (koji je nedavno doziveo upgrade sa WBT spade-ovima koji su zamenili originalne Chord banane) uz koji se Anthem 2 preoporucuje kao logicna i jedna od najoptimalnijih kombinacija, ljubaznoscu drugara iz One-HiFija sam dobio ovaj kabl na slusanje.

Kako je kabl bio sasvim nov, prvih 72 sata je sluzio kao veza izmedju tjunera i pojacala. Nakon toga sam ga ubacio kao vezu izmedju DAC-a i pojacala i preslusao sa paznjom nekoliko svojih omiljenih numera, koje sto se kaze poznajem kako disu. Ovaj prvi pokusaj nije bas najslavnije prosao kako gledajuci po pojedinim delovima frekventnog opsega, tako i sve skupa uzevsi ("cuvsi") pa sam kabl vratio na do-sviravanje.

Nakon 5 punih dana ponovio sam pricu i sada je situacija bila znacajno drugacija. Nestao je onaj pocetni "zamrljani" zvuk, jasno su se mogli uociti detalji (cak iznenadjujuce puno detalja), zvuk je dobio znacajno na kompaktnosti, ali sasvim je bilo izvesno da bi tu trebalo jos malo sacekati. Pribelezio sam na list papira nekoliko stvari na koje je trebalo obratiti paznju nakon sledece "zvanicne" sesije. Kabl je sada ostao stalno prikljucen na DAC i za potrebe daljeg usviravanja, nekoliko MP3 kompilacija je pusteno u shuffle modu.


Danasnji dan je bio zavrsni dan kada sam pokusao da sagledam kakav je kabl u pitanju (naravno imajuci u vidu da isti ipak nije postigao svoju punu formu, ali dovoljno da se proceni da li je sportski receno, za "kratke" ili "druge pruge").
Kada su u pitanju visoki treba reci da su oni veoma jasni, iskricavi i nimalo iritirajuci, bez obzira da li je u pitanju neko vokalno izvodjenje ili "instrumentali". Malo sam se prosetao kroz zenske vokale pa su ti bili i Tracey Thorn, Bebel Gilberto, Patricia Barber, Patti Smith i k.d. lang, cisto da se zna.

Srednji opseg nista losiji, izrazito slojevite prezentacije, kako pri niskim tako i pri visokim nivoima glasnoce. Prelaz ka visokim i sa visokih na srdnje je prijatan i fluidan. Sa donje strane prema basu situacija je takodje vrlo dobra uz par manjih zamerki o kojima ce kasnije biti reci. Ovde su tajming i energicnost dosli na svoje i pokazali se osetno iznad ocekivanja za ovu kategoriju kablova. Timbre je u pojedinim numerama pokazivao blage primese koloracije i "netacnosti", ali nista oko cega bi se trebalo ozbiljnije uzbudjivati.

Ono zbog cega me je najvise "zaintrigiralo" da za sebe i zbog sebe cujem ovaj kabl odnosi se na bas podrucje. U potrazi (koja ce ocigledno - potrajati jos neko vreme) za interkonektom koji bi dodatno doprineo na dubini i kvalitetu basa unutar mog sistema, prvi utisci kako to radi Anthem 2 su bili iznenajdjujuci. Bas veliki kao kuca, silovit, pulsirajuci, ...

Ali kako su dani prolazili ono sto je bilo inicijalno odusevljanje pocela je da smeta - u smislu, tj. dilemi "da li je ovaj bas bas toliki ili se ovde neko rasirio malo vise nego sto to treba?"

Slusajuci starija izdanja jazza i klasike (primarno kao XRCD izdanja) bas nije pokazivao znake nerealne velicine i povremenih gubitaka kontrole kako je to bio slucaj sa ostalim - novijim tipovima muzike. Bez obzira da li su to bili Radiohead, Massive Attack, E.S.T., Prodigy, Kraftwerk, Nick Cave, ... bas je u pojedinim numerama ili delovima istih na momente "prekrivao" ostatak zvucnog opsega i gurao ih u pozadinu. Prelaz sa srednjeg u donji deo opsega bi tada zvucao nedovoljno rafinirano i sa manjkom kontrole.

Na bookshelf kutijama sa bas refleksom sa prednje strane kakvi su moji zvucnici, efekat velikog ali nerealnog basa ce verovatno biti manje uocljiv nego kada se se bas refleks nalazi otpozadi, ali svakako ovo generalno treba imati na umu. Pogotovo kako danas ima relativno dosta modela zvucnika gde je bas jedinica okrenuta ka podu i slicne varijacije. Ono sto je medjutim bilo veoma interesantno je nacin kako je sve to dosta atraktivno i poletno zvucalo kada je u pitanju "trubacki materijal". Nebitno da li su domaci ili strani brass bendovi u pitanju, zvucna scena je bila veoma stabilna, precizno definisana po sirini, visini i dubini, bez ocekivane "izvodjacke" gungule i gazenja izmedju instrumenata.

Iako cu svoje interkonekte do daljnjeg ipak zadrzati, nikako ne treba izvesti zakljucak da je Anthem 2 "nekompletan" kabl, kako subjektivno tako i objektivno u odnosu na njegovu cenu. Naprotiv, ovaj model je izrazito muzikalan, precizan ali ne da se "posecete", mozete slusati muziku dugo vremena bez zamaranja, vrlo pristojne izrade i bezmalo univerzalan kada su tipovi muzike u pitanju.

Nesto problematicniji u kontroli i velicini basova, kao i konekciji ka srednjem delom spektra, nikako nije za stavljanje po strani, nego medju prva 3 koja treba da poslusate. Uz ponavljanje napomene da je nedelju dana verovatno nesto kraci period od preporucenog da bi zvuk legao na svoje (nazalost nemam informaciju koliki je preporuceni burn-in period), i da zato receno treba uzeti sa izvesnom ali minimalnom dozom rezerve, ovaj kabl na velika vrata ulazi na listu licnih favorita u rangu cena od 300-350 evra (RCA verzija).

P.S. Sadasnji i buduci vlasnici Arcam, Primare ili Naim opreme neka "bace uvo" na ovaj ali i ostale Chord kablove.
Attachments
chord_anthem2_1.jpg
chord_anthem2_1.jpg (101.66 KiB) Viewed 1363 times
chord_anthem2_1.jpg
chord_anthem2_1.jpg (101.66 KiB) Viewed 1363 times
chord_anthem2_2.jpg
chord_anthem2_2.jpg (85.57 KiB) Viewed 1363 times
chord_anthem2_2.jpg
chord_anthem2_2.jpg (85.57 KiB) Viewed 1363 times

User avatar

first
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 1382
Joined: 03 Sep 2008, 16:17
Location: Beograd

Re: Chord Anthem 2 interkonekt (RCA)

Post by first » 09 Jul 2009, 00:45

Da, Chord interkonekt kablovi zaista uspevaju da pruze bogat, dubok ali i dobro definisan bas. Rekao bih da im je to cak postao zastitni znak uz veoma dobre karakteristike i na ostalim delovima fr. spektra.
Naravno, uvek stoji ono da takve osobine nece u svakom sistemu biti dobitna kombinacija, ali u vecini sistema ce pokazati da bolje i ne moze za taj novac.

Post Reply