HiFi & Professional Audio Forum  

Veoma efikasan audio pojačavač

Neformalni testovi i prikazi audio i video komponenti od strane članova foruma
Post Reply
User avatar

Topic author
sn
Forum Admin
Forum Admin
Posts: 2354
Joined: 15 Sep 2006, 04:09
Location: Belgrade
Contact:

Veoma efikasan audio pojačavač

Post by sn » 13 Feb 2010, 13:29

Image

Kompanija Audium Semiconductor je plasirala IC audio pojačavač snage za koji tvrde da je 20 puta efikasniji na normalnim jačinama zvuka od konkurentnih uređaja, poput pojačavača klase D.

AS1001 radi na nominalnom naponu od 1.5V i može da pruži maksimalni vrhunac snage od 100W. Prema rečima kompanije, pojačavač je toliko efikasan da, kada se koristi tri sata dnevno, baterijski napajani zvučnici mogu raditi do 10 meseci na kompletu od četiri C baterije. Huw Davies, šef komercijale Audiuma tvrdi: “AS1001 označava veliki korak unapred u efikasnosti i nastao je ispitivanjem kako se oprema zaista koristi, a ne težnjom za komercijalnu upotrebu.”

Arhitektura AS1001 koristi patentirane tehnike radi minimizovanja kako fiksnih tako i promenljivih izlaznih gubitaka. Modulaciona šema koristi niže prekidačke učestanosti radi smanjenja gubitaka u prekidačkom procesu. Kolo je napravljeno tako da podjednako efikasno radi i na nižim naponima napajanja, sa DC/DC boost konvertorom koji omogućuje više napone na tranzistorima radi postizanja ekstremnih audio pikova.

Audium veruje da će pojačavač omogućiti razvoj manje i hladnije audio opreme sa manje hladnjaka. Aplikacije primene su bežični zvučnici, kućni suraund sistem i baterijski napajani zvučnici predviđeni za prenošenje (npr. za putovanja).

Image

Vest je preuzeta sa sajta otpornik.info.
[g2][/g2]

Post Reply