HiFi & Professional Audio Forum  

Treba mi savet ...

Kvarovi na komponentama i opremi, saveti za pomoc i popravku
Post Reply
User avatar

Topic author
DejanM
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 4686
Joined: 18 Aug 2005, 13:14

Treba mi savet ...

Post by DejanM » 14 Sep 2011, 18:55

Danas sam imao prilicnu zanimaciju sa mojim Musical Fidelity X-CAN V2 pojacalom za slusalice. Prvo je u sred slusanja odjednom jedan kanal poceo da proizvodi neobicno mnogo ditorzije. Bilo mi je jasno da je otisla jedna lampa. Srecom imao sam rezervnu, pa sam nakom zamene ukljucio pojacalo i sve je opet radilo odlicno. Kasnije, kada sam ponovo zeleo malo da slusam muziku preko slusalica, primetim da mi nema jednog kanala u sluskama.

Kada polako pocnem da izvlacim bananu od sluski iz rupe pojavi se taj drugi kanal a nestane onaj prvi. Na taj nacin sam mislim dokazao da je samo pojacalo u redu ali da problem lezi u samom konektoru za banane za slusalice. Uzeo sam i ocistio tu rupu ali to nije dalo nikakav rezultat.

Da li neko ima ideju sta bi tu jos moglo da se uradi ? Napominjem da sam ovaj konektor zamenio vec jednom pre nekoliko godina ...

User avatar

sn
Forum Admin
Forum Admin
Posts: 2298
Joined: 15 Sep 2006, 04:09
Location: Belgrade
Contact:

Re: Treba mi savet ...

Post by sn » 14 Sep 2011, 19:52

DejanM wrote: Kada polako pocnem da izvlacim bananu od sluski iz rupe pojavi se taj drugi kanal a nestane onaj prvi. Na taj nacin sam mislim dokazao da je samo pojacalo u redu ali da problem lezi u samom konektoru za banane za slusalice. Uzeo sam i ocistio tu rupu ali to nije dalo nikakav rezultat.
Na taj nacin si samo potvrdio da su slusalice ispravne, a ne konektor i pojacalo. Ako ti se konenktor nije negde razlemio (ili razglavio), onda je ipak problem u pojacalu.

User avatar

Topic author
DejanM
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 4686
Joined: 18 Aug 2005, 13:14

Re: Treba mi savet ...

Post by DejanM » 14 Sep 2011, 20:22

Slusalice su sigurno OK posto imam jos jedne i sa njima imam isti rezultat.

Cudno je sto je nakon zamene lampi sve radilo ok. Onda kada se pojacalo zagrejalo (radi se o A klasi) nastao je ovaj problem. Gasenje pojacala, pustanje da se ohladi pa ponovo paljenje nije dalo nikakvo poboljsanje ...

Ne vredi - moram ga opet otvarati ...

User avatar

Topic author
DejanM
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 4686
Joined: 18 Aug 2005, 13:14

Re: Treba mi savet ...

Post by DejanM » 25 Sep 2011, 08:52

Ovakvo jurenje duhova jos nisam imao ... U stvari interesantan problem. Izlazni tranzistor je pokazivao malo drugacije vrednosti od onog drugog, koji radi ispravno, ali te vrednosti nisu bile bitno drugacije. Moguce je da ta razlika postoji i zbog pota (mali Alps). Ali nema zvuka ... Onda sam sondom dodirnuo jednu nozicu tog tranzistora (emiter) i odjednom je sve proradilo. Pri tome se vrednosti napona nisu promenile !!!???

Posle kada sam ponovo ukljucio pojacalo opet taj jedan kanal nije radio ali kada sondom malo drndam nozicu tranzistora onda sve proradi .... Prvo sam prelemio taj tranzistor i okolne delove - rezultat: nista se nije promenilo. Onda sam zamenio tranzistor: opet nista. Samo sam sada mogao da ukljucujem i iskljucujem kanal drndajuci i nozicu obliznjeg konda. Onda sam i njega prelemio (mali keramicki koga cu zameniti polystyrenom cim stignu od RSa) ali se nista nije promenilo: kada se ukljuci onda ne svira, kada ga malo prodrmam onda svira ... Jutros medjutim, svira od samog pocetka .... Merim vrednosti i one su i dalje iste onakve kakve su i bile ... ???

Uzecu sada i zameniti sve delove koji su u direktnoj vezi sa ovim izlaznim tranzistorom .... pa cu videti sta ce da se desi. Trenutno medjutim radi i to dobro ....

User avatar

first
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 1382
Joined: 03 Sep 2008, 16:17
Location: Beograd

Re: Treba mi savet ...

Post by first » 25 Sep 2011, 09:41

Ako je vec proradio kako treba, ostavi i ne menjaj nista.

User avatar

Topic author
DejanM
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 4686
Joined: 18 Aug 2005, 13:14

Re: Treba mi savet ...

Post by DejanM » 25 Sep 2011, 09:44

first wrote:Ako je vec proradio kako treba, ostavi i ne menjaj nista.
Pa moram da nadjem gde je problem (verovatno negde neki element gubi kontakt) jer mi se vec desavalo da sve radi, ja ga sklopim, stavim u sistem a on opet ne svira ...

User avatar

pecass x
redovni korisnik
redovni korisnik
Posts: 290
Joined: 16 Apr 2008, 23:49

Re: Treba mi savet ...

Post by pecass x » 25 Sep 2011, 16:41

Taj Hladni lem posle grejanja u A klasi....nažalost osim prelemnjivanja svih konektora uz čišćenje sa pumpicom je jedini način oživljavanja kontakta sa elementima koji su pod stalnim temperaturnim ŠOKOM!

zato mi je MF uvek bio problematičan :stop

User avatar

Topic author
DejanM
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 4686
Joined: 18 Aug 2005, 13:14

Re: Treba mi savet ...

Post by DejanM » 25 Sep 2011, 17:52

Nasao sam gde je problem ... Radi se o podnozjima za lampe. Ovo pojacalo ima lampaski (E88CC) diferencijalni ulaz, koji onda gura bipolarni tranzistor, sa strujnim izvorom, na izlazu. Podnozja za te lampe su zbilja sheet ... Ali ja sam do sada koristio zbilja sjajne Telefunken e88cc sa zlatnim pinovima. Te lampe su tako pravljene da jedva ulaze u postolje i onda u njemu stoje jako stabilno a kontakt je dobar. Posto je jedna od te dve e88cc otisla stavio sam umesto Telefunkena ruske 6H23P-EV. Ovo EV na kraju imena znaci da imaju nesto bolje, poniklovane, nozice. Medjutim, jedna od ove dve lampe ulazi i stoji u podnozju vrlo labavo. Tu se gubio kontakt - odnosno javljao se prenosni otpor koji je onda dovodio do pogresnog biasa izlaznog tranzistora, koji se onda zatvarao umesto da se otvori. Ja nisam gledao na pravom mestu - i elektricne karakteristike pojacavaca su se naravno menjale ....

Uspeo sam da nadjem rezervnu 6H23P koja ima malo sire nozice, tako da je usla dobro u podnozje i sada to svira. Medjutim, trebalo bi zameniti podnozja ... Uzgred, toliko i o ruskoj kontroli kvaliteta - iako su ovo lampe sa military spec (imaju zig), ipak su tolerancije u dimenzijama nozica prilicno velike ...

User avatar

Topic author
DejanM
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 4686
Joined: 18 Aug 2005, 13:14

Re: Treba mi savet ...

Post by DejanM » 25 Sep 2011, 18:00

pecass x wrote:Taj Hladni lem posle grejanja u A klasi....nažalost osim prelemnjivanja svih konektora uz čišćenje sa pumpicom je jedini način oživljavanja kontakta sa elementima koji su pod stalnim temperaturnim ŠOKOM!

zato mi je MF uvek bio problematičan :stop
Govorim o ovom modelu: MF X-CAN V2 .... znaci ne uopsteno nego o zbilja sasvim odredjenoj spravi.

Prvo, design uredjaja je odlican. Ali on ima dve stvari koje moraju da budu ispunjene da bi radio kako treba: dobro napajanje (trazi dosta elektrolita u filterskom delu) i dobro hladjenje jer izlazni tranzistori rade u A klasi. Sta je MF uradio: stavio je malo elektrolita, napravio dosta kilavo napajanje (grejanje lampi je recimo uradjeno serijskim vezivanjem grejaca), sve to zguzio u jedan lep ali po prostoru nedovoljan valjcic i uz to jos na kraju, da bi ustedeli, koristili su prosecan do los kvalitet delova - cuveni Jamicon elektroliti ...

Ja sam znacajno povecao kapacitet elektrolita ali sam zato smanjio slobodnu zapraminu u samom uredjaju tako da se on jos vise greje. Stavio sam kvalitetne delove (i to se cuje) ali problem grejanja ostaje ... Kuciste moze da se izbusi pa da se slobodnim strujanjem vazduha stvari nesto poprave, ali to narusava izgled cele sprave ...

I tako ... slozio bih se sa pecass-om ...

Medjutim, i pored svega toga ovo pojacalce svira jako dobro. Pitam se kako bi sviralo da ga stavim u vece kuciste sa predimenzioniranim napajanjem ?

Post Reply