HiFi & Professional Audio Forum  

Srpska Simfonijska Jazz Svita

CD, DVD, Blu-Ray, HD i Vinil izdanja, komentari filmova i koncerata
Post Reply

Topic author
sdanicic
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 2474
Joined: 16 Mar 2006, 13:46
Location: Beograd

Srpska Simfonijska Jazz Svita

Post by sdanicic » 05 Jun 2011, 11:40

Ako se za neki muzicki dogadjaj moze reci da me je bukvalno ostavio bez reci to je onda bilo sinocno premijerno izvodjenje Sprske simfonijske jazz svite u Sava Centru.

Rec je o svetskoj premijeri muzickog dela koji je inicirao nas najpoznatiji jazz trubac i pedagog Stjepko Gut, uz pomoc svojih prjatelja, Simfonijskog orkestra RTSa, hora Krsmanac-Obilic i u organzaciji Jugokoncerta.

Skoro 200 izvodjaca pod upravom sjajnog i uvek raspolozenog dirgenta Bojana Sudjica, izvelo je program u kojem smo mogli da cujemo 11 uglavnom veoma nam pozantih melodija iz naseg kraja, ali prearanziranih i orkestriranih na nacin kakav do sada nismo imali prilike da cujemo.

Pocev od Divan je kiceni Srem, preko Mokranjcevih rukoveti, O, Jelo Jeleno, Karanfil se na put sprema, Milica u majke jedina, zakljucno sa Cvece cafnalo, u nekih skoro 75 minuta zvanicnog programa, prisutovali smo uzbudljivom i veoma emotivnom izvodjenju pomenutih numera.

Aranzmane su uradili Stjepko i Patrik, a orkestraciju je maestralno potpisao basista irskog porekla Patrik O'Liri. Pored njega su tu bili na klaviru Renato Kiko (redovan profesor na jazz akademiji u Gracu) i na bubnjevima umetnicki direktor Count Basie orkestra Denis Makrel. Publika je dobila i tri bisa, ovacije su bile duge i iskrene, ko nije bio zaista je propsutio vanserisjki dogadjaj, za koji se nadam da cemo imati prilike da gareprizno i/ili sa nekim novim numerama cujemo u neko dogledno vreme.

Zvuk odlican, svi istrumenti su bili na sceni ukljcujuci i one koji se retko cuju poput marimbe, cevastih zvona, harfe, oboe, fagota, ...

TV je sve to snimala u HD kvalitetu, ne znam da li je mozda sinoc i na RTS Digital isao direktan prenos, ali ovo zivo izvodjenje je zaista bilo nesto sto ce se pamtiti dugo, dugo.

Bravo i svaka cast za Stjepka i sve ostale koji su imali hrabrosti, energije i stvaralackog entuzijazma da od preko nekih 100-nak numera sa kojima se krenulo u odabir programa, privedu kraju realizaciju i prezentuju nam ovih 11 numera.
Attachments
s_gut1.jpg
s_gut1.jpg (82.68 KiB) Viewed 825 times
s_gut1.jpg
s_gut1.jpg (82.68 KiB) Viewed 825 times
s_gut2.jpg
s_gut2.jpg (84.71 KiB) Viewed 825 times
s_gut2.jpg
s_gut2.jpg (84.71 KiB) Viewed 825 times
s_gut3.jpg
s_gut3.jpg (89.86 KiB) Viewed 825 times
s_gut3.jpg
s_gut3.jpg (89.86 KiB) Viewed 825 times
s_gut4.jpg
s_gut4.jpg (94.37 KiB) Viewed 825 times
s_gut4.jpg
s_gut4.jpg (94.37 KiB) Viewed 825 times

Post Reply