HiFi & Professional Audio Forum  

Eric Dolphy - In Memoriam

CD, DVD, Blu-Ray, HD i Vinil izdanja, komentari filmova i koncerata
Post Reply
User avatar

Topic author
DejanM
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 4686
Joined: 18 Aug 2005, 13:14

Eric Dolphy - In Memoriam

Post by DejanM » 19 Nov 2013, 11:18

Eric Dolphy je bio veoma talentovani multi instrumentalista (klarinet, flauta, saxophone,...) koji je na sebe skrenuo paznju krajem pedesetih godina proslog veka. Svirao je sa najvecim imenima jazza tog vremena. Ispostavilo se da je na velikom broju jazz albuma koji su mi se svidjali (Coltranea, Milesa, Mingusa, ....) moglo da se vidi i ime Eric Dolphy-ija. Ali on nije bio samo odlican side man vec je napravio i nekoliko samostalnih, odlicnih albuma, od kojih se svakako izdvaja Out to Lunch, koji se racuna u jedan od najboljih ploca ikada snimljenih u jazzu.

Eric Dolphy je medjutim bio specifican jos po necemu: nije konzumirao ni alkohol ni droge a osim toga je bio veoma prijatna, druzeljubiva i krajnje dobronamerna licnost. Prava retkost na jazz sceni (a i sire, rekao bih).

1964, za vreme evropske turneje, put ga je naneo u Berlin. Uvece mu je pozlilo u hotelskoj sobi i pozvana je hitna pomoc, koja ga je hitno prebacila u najblizu bolnicu. Tamo su videli da se radi o crncu pa jos jazz muzicaru, znaci narkos ili alkos ili oboje, pa su ga jednostavno stavili u krevet i ostavili da se otrezni do sutra. Eric Dolphy medjutim nije bio ni pijan ni drogiran vec je imao dijabeticki sok. Te iste noci je preminuo u bolnici. Jedan njegov prijatelj je kasnije izjavio, da su mu bar uzeli krv, sve bi bilo jasno i on bi danas bio ziv.

Tako nikada necemo saznati sta je ovaj blagorodni covek jos mogao da ostvari u muzici. Njegovi instrumenti su predati njegovom velikom prijatelju John Coltraneu koji ih je koristio na svojim kasnijim albumima (John je i sam preminuo 4 godine kasnije). A nama ostaje da ponekad poslusamo Out to Lunch, da uzivamo u njegovoj svirci i da zamisljamo kako bi se njegova karijera dalje odvijala da nije bilo ljudske gluposti i predrasuda ...

Post Reply