HiFi & Professional Audio Forum  

Royal Roost Club NY

CD, DVD, Blu-Ray, HD i Vinil izdanja, komentari filmova i koncerata
Post Reply
User avatar

Topic author
DejanM
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 4686
Joined: 18 Aug 2005, 13:14

Royal Roost Club NY

Post by DejanM » 08 Dec 2013, 11:08

Krajem 40 tih godina proslog veka u New Yorku je lik po imenu Ralph Watkins otvorio pileci restoran. Kako je posao Isao lose, po nagovoru prijatelja, pretvorio je restoran u jazz Club - i tada je posao odlicno krenuo. Vrlo brzo se mesto proculo i tu su poceli da nastupaju poznati jazzeri tog vremena. Izmedju ostalih tu je svirao i Miles Davis.

Dosao sam u posed snimka nastupa Elle Fitzgerald u Royal Roost clubu 1948 godine. Snimak je dosta los, mono, ritam sekcija se vise naslucuje nego sto se cuje, ali je ipak svirka jako uzbudljiva za slusanje. Prvo ekipa, koja je tada svirala sa Ellom je bila izuzetna: Ray Brown (tada u braku sa Ellom), Lester Young, Hank Jones, .... da pomenem samo one najpoznatije. Bili su mladi i poletni ... cepao se bebop ali je ton celom nastupu daqvala Ella. Moze da se cuje u par navrata i njeno, tada cuveno, scat pevanje. Njen glas je tada bio mlad, cist, izuzetan .... kasnije se ona razvila u izuzetnu pevacicu ali je njeno pevanje iz tog perioda za mene pravo otkrice. Nema muljanja, zavijanja, ritmicki otpevano besprekorno, cisto .... zbilja vredi poslusati.

Ralph Watkins je sa prijateljima uskoro otvorio i Royal Roost Label za jazz izdanja. A kako je posao sa clubom Isao dobro, uskoro je prosirio posao otvorivsi jos jedan po imenu Bop City. Jazz svirka se onda preselila u taj novootvoreni club. Tako je Royal Roost pao u zaborav (danas vise ne postoji) ali ostaje zabelezen u istoriji jazza kao mesto gde su zabelezeni mnogi odlicni nastupi. Ipak najpoznatiji su bili oni Elle Fitzgerald sa Ray Brownom i bandom napravljeni krajem cetrdesetih.

Post Reply