HiFi & Professional Audio Forum  

DAC's and caps

Digitalne komponente, Bežični Audio, Striming..
Post Reply
User avatar

DejanM
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 4686
Joined: 18 Aug 2005, 13:14

Re: DAC's and caps

Post by DejanM » 18 Aug 2010, 09:46

Neke od ovde testiranih kondova sam koristio tako da mogu nesto da kazem o njima.

Ovde preporuceni Vishay Roederstein MKP1837 vazi kao tip vec duze vremena u Nemackoj ... a sada i sire .... Zbog male tolerancije od 1% ja sam ga koristio na putu digitalnog signala. On je i pravljen za tu vrstu namene. Medjutim, tu nije pokazao neki veci efekat. Kao by-pass, sto je i preporuka ovog clanka, je sasvim ok ali treba voditi racuna da je po dimenzijama malo veci MKP pa ga zato nije moguce bas svuda staviti.

Evox Rifa MKP je mnogo zgodniji za by-pass. Koristim obicno vrednosti od 0,1 uF. Tu vredi medjutim napomenuti, da kod by-pass kombinacije sa elktrolitima, nece svaka kombinacija da da isti (bolji) rezultat. Postoje kombinacije koje ce zapravo da pogorsaju stvari u odnosu na ne koriscenje by-pass kondenzatora. Zato je neophodno eksperimentisati ili se osloniti na preporuke kao sto je ova iz clanka (Vishay + Mundorf). Imam solidno iskustvo sa Panasonic elektrolitima + Evox-Rifa MKP kao by-pass .... Ovi Evox-Rifa MKPs rade jako dobro u digitalnim sklopovima ili na putu digitalnog signala.

Moj favorit je Auricap - jako lepi rezultati i iskustva sa njim. Nesto su skuplji ali vredni svake pare ... Koristio sam ih najcesce na kriticnim mestima: decoupling na izlazu i sl. ...

Wifa je maltene postala standrad za by-pass (i ne samo za by-pass) kod nemackih HiFi proizvodjaca i DIYera. Uziva veliki ugled kao pristupacno a dobro resenje. Meni se cine nesto "bezbednijeg" zvuka u odnosu na Evox-Rifa MKP kada se koriste kao by-pass na istom elktrolitu (Panasonic). Evox-Rifa kao decoupling npr. daje nesto ostriji zvuk, sa izrazenijim visokim, dok je Wifa nesto "upakovanija".

Nisam probao ove Duenlund. Jako skupi ....

Efekat koji ce promena kondenzatora imati zavisi u mnogome od sklopa u kom se zamena vrsi. Postoji jos dosta drugih faktora koji uticu na znacaj promene kondenzatora. Zato iskustva sa istim kondenzatorima mogu znacajno da variraju - od slucaja do slucaja .... Zbog svega toga ovakve testove treba uvek uzimati sa izvesnom dozom rezerve, jer je nemoguce kondenzatore testirati u svim mogucim sklopovima i kombinacijama. Zato su ovakvi clanci vredni kao dokumentovano iskustvo ali ne i kao definitivna ocena kvaliteta pojedinih kondenzatora.

Post Reply