HiFi & Professional Audio Forum  

Boxee Box - najzad nesto pametno

Digitalne komponente, Bežični Audio, Striming..
Post Reply
User avatar

Topic author
PrekoBare
srebrni korisnik
srebrni korisnik
Posts: 538
Joined: 03 Dec 2008, 20:39

Boxee Box - najzad nesto pametno

Post by PrekoBare » 07 Oct 2010, 18:07

Fala D-Linku ( i Petru Dobrnjcu :-) , najzad da neko napravi postenu spravu, open source media streamer koji pusta sve zivo, ima daljinski, HDMII, digital out, a kosta $200.


http://www.dlink.ca/boxee/

:o:o
"Najbolje je neprijatelj dobrog"

Volter

User avatar

DejanM
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 4686
Joined: 18 Aug 2005, 13:14

Re: Boxee Box - najzad nesto pametno

Post by DejanM » 08 Oct 2010, 08:27

A ovako nesto:

http://www.areadvd.de/hardware/2010/buf ... _ssd.shtml

Ovo je zapravo disk (SSD !) koji ima ugradjen DLNA server i WLAN tako da ga je lako zakaciti na system. Ima 2 diska u Raidu (SSDs od po 120 GB) pa je zbog toga izuzetno tih (2,3 dB !!! ) ali ne i narocito jeftin jer je cena SSD diskova visoka. Ovaj uredjaj se prodaje za oko 820 eura.

User avatar

Topic author
PrekoBare
srebrni korisnik
srebrni korisnik
Posts: 538
Joined: 03 Dec 2008, 20:39

Re: Boxee Box - najzad nesto pametno

Post by PrekoBare » 08 Oct 2010, 18:09

Dejane, ne znam, cena mi je malo visoka. Za te pare mi se cini interesantniji novi Marancov CD plejer/strimer, samo ostaje da se cuje kako svira.

S druge strrane, Boxee Box je Intel Atom PC za $200 sa Linux softverom. Za te pare covek ima racuna da se zeza sa njim, da mu popravlja napajanje i
digitalni izlaz i sve ostalo. Ja cu ove nedelje da se igram sa Boxee plejerom installiranom na moj HTPC pa cu da vidim na cemu sam. Cini mi se da ce sa Boxee Box-om D-Link znacajno da ugrozi WD, ASUS i druge male igrace i da je glavni razlog zasto je Apple spustio cenu Apple TV na $100. Mislim da je Boxee kao open source bolja kupovina nego zakljucani Apple. Drugim recima platis vise da ne bi bio primoran da kupujes program od Apple-a.

Imam jedno pitanje: trenutno mi HTPC i fajl server nisu privezani na kucnu mrezu. Ako bih hteo da napravim dve kucne mreze, jednu prikljucenu na internet
(MREZA A) a druga iskljucivo lokalna (Mreza B) , kako bih mogao da prikljucim Boxee Box da vidi obe mreze a da istovremeno Mreza B ostane potpuno zasticena od upada spolja?

Ideja mi je da koristim ruter u koji bih bocnuo dva dva hub-a i da rucno unesem sve IP adrese, pa da na Hub1 prikljucim mrezu koja ide na internet i Boxee Box a na Hub2 fajl server i HTPC.

Koliko bi bilo sigurno takvo resenje sa consumer-level ruterima i habovima? Obavezan uslova: onemogucen upad spolja u fajl server kako od strane hackera tako i malware-a. Da li redjaji za kucnu namenu (CIsco i slicni) uopste pruzaju nivo zastite koji meni treba ili bih mora oda idem na komercijalni nivo?

Da li postoji nesto bolje?
"Najbolje je neprijatelj dobrog"

Volter

User avatar

DejanM
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 4686
Joined: 18 Aug 2005, 13:14

Re: Boxee Box - najzad nesto pametno

Post by DejanM » 08 Oct 2010, 20:09

PrekoBare,

Jedna varijanta da se implementira tvoj zahtev za odvajanjem private networka od public jeste da imas modem i router (to vec imas) a onda mozes na taj router da zakacis (LAN kablom) firewall i da vezujes uredjaje koji su deo public networka. Iza firewall-a onda mozes da povezes file server, odnosno svoj private network. Tu mislim na Hardware Firewall - posto postoje i software varijante. Ti firewall obicno imaju nekoliko LAN portova na koje mozes onda da kacis svoje uredjaje u private networku.

Firewall ima dosta parametara koje mozes da podesavas - pazljivo procitaj dokumentaciju i poigraj se sa njima. Klasika je da se realizuje konverzija portova i sl. Te konfiguracije se medjutim razlikuju od uredjaja do uredjaja.

Druga varijanta jeste da se odmah iza modema stavi HW Firewall. Takav HW firewall mora medjutim da ima WAN ulaze. Iza firewalla onda mozes da vezujes routere ili switcheve kojima ces odvojiti delove svoje mreze. Jednoj od njih na firewallu mozes da zabranis pristup WAN portu u oba pravca i na taj nacin je odvojis od interneta u potpunosti. Evo ovde imas jednu takvu konfiguraciju:

ftp://ftp.netgear.de/download/SRX5308/d ... rx5308.pdf

scrolluj do kraja PDFa i vidi sliku.

Postoje uredjaji koji imaju implemetirani firewall i router u istom kucistu (pa i modem) a prakticno imaju implementiran dodatno jos i switch. To je verovatno jednostavnija varijanta ali je iz razloga sigurnosti bolje imati dve sprave na putu signala nego samo jednu.

Koliko je to sigurno ? Tesko je reci ... Mislim ipak da ce zastita realizovana na jedan od ova dva nacina biti dovoljna. U profesionalnim instalacijama se ne radi nista vise od toga. Ja se licno ne bavim mnogo firewall-ovima tako da ti ne mogu preporuciti neki odredjeni uredjaj. Ali pogledaj uredjaje firmi kao sto su Netgear ili Cisco ... Netgear je dosta dominantan u kucnim/privatnim instalacijama zbog jednostavne konfiguracije i instalacije dok se Cisco cesce nalazi u profi instalacijama.

User avatar

DejanM
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 4686
Joined: 18 Aug 2005, 13:14

Re: Boxee Box - najzad nesto pametno

Post by DejanM » 14 Oct 2010, 21:05

Jednostavnija i jeftinija varijanta jeste da instaliras software Firewall na svim masinama (ja koristim Symantec) i da onda na pojedinima definises rules kojima se zabranjuje pristup internetu u oba pravca. Modem i router naravno zadrzis. Ovo je isto ok varijanta, mozda ne bas toliko sigurna kao prethodne dve pomenute, ali je u principu ok.

I za gore pomenute dve varijante, preporucljivo je imati i Software Firewalls na svakoj masini bez obzira da li se nalazi u private ili public networku. Dodatno treba da instaliras i Anti-Virus zastitu na svakoj masini.

User avatar

Topic author
PrekoBare
srebrni korisnik
srebrni korisnik
Posts: 538
Joined: 03 Dec 2008, 20:39

Re: Boxee Box - najzad nesto pametno

Post by PrekoBare » 14 Oct 2010, 22:47

Dejane, hvala. Nisam mogao da ti odgovorim ranije jer je forum bio u remontu. Po svemu sudeci, muzicki server ostaje neprikljucen na privatnu mrezu kao i do sada. Naime, antivirus i softweski firewall kao i network services uticu negativno na kvalitaet reprodukcije zvuka i zbog toga ih nisam ni instalirao.

Probao sam Boxee browser, vrlo lepo radi na kucnom PC-ju. Ostaje da se vidi kakav ce biti Boxee Box hardware.
"Najbolje je neprijatelj dobrog"

Volter

User avatar

DejanM
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 4686
Joined: 18 Aug 2005, 13:14

Re: Boxee Box - najzad nesto pametno

Post by DejanM » 15 Oct 2010, 12:15

PrekoBare wrote:Naime, antivirus i softweski firewall kao i network services uticu negativno na kvalitaet reprodukcije zvuka i zbog toga ih nisam ni instalirao.
Ovo je interesantna tvrdnja ... U svakom slucaju ti mozes kod Anti-Virusa (ne znam koji koristis ali je kod vecine to moguce) da kazes koje datoteke, odnosno koje file extensions ne treba da budu cekirane od strane anti-virus programa. Npr. definises da svi files koji imaju ekstenziju flac i/ili wav i/ili mp3 i/ili ... ne budu proveravani od strane Anti-Virusa. Na taj nacin anti virus nema neki direktan uticaj na tvoju muzicku reprodukciju izuzev sto trosi CPU i nesto memorije.

Ne znam kako bi firewall negativno uticao na reprodukciju - osim sto i on trosi CPU (jako malo) i nesto memorije (takodje beznacajno). Jednom otvoren port kod firewalla, znaci da on na tom portu propusta stream. Ali moguce je da to nesto malo pocesiranja koje se desava dok firewall ne proveri o cemu se zapravo radi mozda moze da proizvede neki efekat.


NeatGuy
povremeni korisnik
povremeni korisnik
Posts: 77
Joined: 28 Feb 2009, 09:40

Re: Boxee Box - najzad nesto pametno

Post by NeatGuy » 16 Oct 2010, 13:11

Postavi IP adresu računara koji ne želiš na internetu ručno, tako što ćeš postaviti fiksnu adresu iz opsega koji je van opsega DHCP servera tvog rutera kako ne bi eventualno došlo do kolizije, stavi odgovarajući subnet, a izostavi DNS servere, i to je to. Računar će biti na lokalnoj mreži, a neće imati izlaz na internet, bez firewalla, AV, specijalnog softvera, you name it...

User avatar

DejanM
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 4686
Joined: 18 Aug 2005, 13:14

Re: Boxee Box - najzad nesto pametno

Post by DejanM » 16 Oct 2010, 13:20

To je isto jedna od varijanti, koja ce sigurno funkcionisati. Problem je sto na taj nacin racunar moze biti zarazen preko lokalne mreze iako nema direktan pristup internetu.

Najsigurnija varijanta jeste izvaditi LAN kabl kojim se spaja private network sa public networkom. Znaci private network je povezan pomocu switcha a public preko routera. Ali taj switch i router medjusobno nisu povezani.

User avatar

zika
Moderator
Moderator
Posts: 445
Joined: 26 May 2009, 19:18
Location: Exodus hair

Re: Boxee Box - najzad nesto pametno

Post by zika » 16 Oct 2010, 15:44

Ako smem da dodam, bez želje da namećem išta: možda razmisliti i o OS koji je (više) otporan na virus-e, recimo i zbog toga što je manje zanimljiv tvorcima istih...

User avatar

DejanM
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 4686
Joined: 18 Aug 2005, 13:14

Re: Boxee Box - najzad nesto pametno

Post by DejanM » 16 Oct 2010, 20:17

Zika misli na Linux ali kazu da je MacOS najbolji za ovakve vrste programa ... . Ali ako se dobro secam PrekoBare je odustao od Apple-a ...

Post Reply