HiFi & Professional Audio Forum  

Primare I30 & ostalo

Neformalni testovi i prikazi audio i video komponenti od strane članova foruma

Topic author
sdanicic
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 2474
Joined: 16 Mar 2006, 13:46
Location: Beograd

Re: Primare I30 & ostalo

Post by sdanicic » 18 Jun 2009, 10:16

Nakon vise od mesec i po dana koliko se Primare I30 nalazi na mojoj "test" polici i nakon skoro desetak sati aktivnog i pazljivog slusanja (tj. samo slusanja, a ne i obavljanja usputnih aktivnosti), bio bi red i da se nesto napise u formi "utisaka i impresija".

O samom pojacalu s obzirom da vec relativno dugo vremena postoji na trzistu je napisano dosta toga, sto zvanicno u formi testova, sto na forumima kroz diskusije i slicno, tako da je rec o dosta dobrom poznatom proizvodu. Moja ocekivanja su bila poprilicno visoka apropo njegovog uklapanja u moj sistem i srecom dosta toga se i ostvarilo u praksi.

Period usviravanja je trajao nekih 10-tak dana, nakon cega su pocele da se desavaju promene u zvuku, i za ovaj period od mesec i po dana desile su se tri iteracije u promeni zvuka. Svaka od njih je bila drugacijeg karaktera, ali je recimo ova poslednja cini se i najvaznija, tj. najcujnija. Ista se sastojala u tome da je napokon zvuk nekako postigao svoju punu koherentnost i fludinost i da je kompletan frekventni opseg postao jedna celina, bez obzira koji je tip muzike u pitanju, odnosno novo glasnoce sa kojom sam slusao muziku.

Licno ne slusam puno vokalne muzike, ali podrazumeva se da sam relativno dosta vremena proveo slusajuci tu vrstu materijala i to primarno izvodjace koji dolaze iz Brazila ili su poreklom odatle, odnosno one sa "world music" etiketa. Nisam uocio da mi je ijedan vokal zvucao suvo i nemelodicno, bas naprotiv. Osecaj emocionalong naboja se veoma lako uocavao, izrazajnost takodje, i to je bilo sasvim dovoljno da se po ko zna koji put iskreno uziva u numerama koje izvode Astrud Gilberto, Bebel Gilberto, Gilberto Gil, Celso Fonseca, Caetano Veloso, Milton Nascimento i ostali.

Definisanje opsteg utiska upotrebom atributa koji se obicno koriste kada je u pitanju cevna amplifikacija, ovde se cine suvisnim. Ne zato sto nema mesta za poredjenje u tom smislu, nego jednostavno ne bi bih "zadovoljan" da sam na jednoj beskompromisno dizajniranoj i izvedenoj solid state amplifikaciji svoju paznju usmeravao i trudio se da prepoznam koliko ona ima "cevnog" u sebi, umesto da sam uzivao u muzici.

Kada smo inace vec tu negde oko srednjetonskog podrucja, treba reci da se on veoma sretno uklopljen izmedju niskih i visokih i postepeni prelazi ka donjem odnosno gornjem delu spektra su slojeviti i prefinjeni.

Na svom sistemu nikada nisam imao problema sa visokim, cak ni kada je cevno PP pojacalo bilo deo sistema. Ovde sam sa solid stateom dobio samo dodatno na fokusu, rezoluciji, detaljima i prostornosti zvuka. I ne bih vise nista dodavao po tom pitanju.

Bas podrucje je kod cevne amplifikacije koju sam do tada slusao bilo zaista nekako najproblematicnije. Na zvucnicma koji imaju bas jedinicu od 7,5" i uz to je rec o bookshelf zvucnicma sa bas refleksom na prednjoj strani, budimo realni nema smisla ocekivati da bas "kopa" do 35-40 Hz, jasno, energicno i utegnuto. Sa cevnim pojacalom u A klasi sa 30W po kanalu u u UL modu, dosta toga je manjkalo u donjem opsegu, sto treba da napuni sobu zvukom i da kompletnom dozivljaju punocu, silovitost i polet.

Sa Primare-ovih 100 W na 8 oma, isprva mi se cinilo da ce Harbeth zvucnici (osetljivosti 87dB/W/m na 6 oma) imati malo i vise preko realne snage/struje koja ima treba, ali sam se prevario. Sva je prilika da su "kvalitetnu" struju i solidan broj rezervnih vati, uz damping faktor pojacala 130, Harbethi i vise nego oberucke prihvatili i to je rezultiralo jednim sasvim novim zvukom koje sam cuo na pomenutim zvucnicima.

Ovo je bila prilika da se ponovo preslusaju recimo E.S.T., Massive Attack i Holst-ove "Planete" (moj favorit je "Jupiter") i to na prilicno visokim nivoima glasnoce ne bi li se porverili svi oni parametri bitni za kvalitet prezentacije komplikovanijih muzickih materijala. U tom pokusaju niko se nije obrukao, a kontrolisanost, energicnost i sugestivnost izvodjenja je bila daleko van ocekivanih predvidjanja (da ne kazem tajnih zelja).

Trodimenzionalnost, makro odnosno mikro dinamika samo su dodatno potvrdile da se ovo pojacalo moze veoma slobodno preporuciti kako za Harbeth tako i njemu slicne modele (koncepcije) zvucnika.

Iako moj izvor zvuka nije nista "van pameti" i bez ambicija da se isto kategorise kao nesto od cega vam zastaje dah, cini se da je u ovoj kombinaciji dao svoj realan i najbolji moguci doprinos. Sledeca iteracija ce verovatno podrazumevati proveru cele ove price kada se eksterni DAC bude povezao sa I30 preko balansiranih ulaza, ali o tome nadam se nekom drugom prilikom.

Ovako, iz perspektive postojece postavke svog sistema - cini se da je ovo najbolje sto sam cuo i gde je nivo uzivanja tokom slusanja muzike bio naopusteniji, najrealisticniji i najzabavniji. Za nesto malo vise preko toga, sva je prilika da bi se trebalo uloziti ipak znacajno vise para.

Sistem:
CD transport: Pioneer DVD 565A (sa WBT NextGen 75 omskim digitalnim izlazom)
Stello DA 100 Signature DAC
Harbeth Compact 7ES-3 zvucnici
Chord Epic zvucnicki +WBT NextGen spadeovi
Analysis Plus Solo Crystal interkonekti
StereoVox XV-2 digitalni coax kabl
Lapp strujni kablovi sa Furutech/WattGate i Oyaide/Oyaide schuko/IEC uticnicama
IsoTek Orion main distribution unit
Finite Elemente Cereball isolation feets (ispod transporta)
Atacama Nexus 6 stalci (punjeni sa Atabites materijalom)

P.S. Eto otkrih napokon i ""tajnu"" sta imam trenutno u svom sistemu. :roll:


crni

Re: Primare I30 & ostalo

Post by crni » 18 Jun 2009, 10:49

nije loš sistem
ja sam i30 slušao kod cade-a, respektabilno urađeno, ali je meni nekako preskupo za ono što nudi
ali realno, veoma je teško dati mišljenje o nečemu što se kratko poseduje ili sluša
a sa druge strane, ko bi mogao da sluša i testira po mesec dana sve uređaje na tržištu. to je nemoguće.
zato postoji onaj faktor osvajanja na prvu loptu.
u mom slučaju primare to nije uspeo ni sa jednim svojim uređajem


Topic author
sdanicic
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 2474
Joined: 16 Mar 2006, 13:46
Location: Beograd

Re: Primare I30 & ostalo

Post by sdanicic » 18 Jun 2009, 10:58

crni wrote: zato postoji onaj faktor osvajanja na prvu loptu.
Ali i faktor NE-osvajanja na prvu loptu !!!

Pa ti sada vidi sta ti je manje zlo. A sto se tice mesec dana slusanja, a sta cemo za one uradjaje (uglavnom su to zvucnici) gde je usviravanje minimalnih 500 sati.

Mislis da ako za nesto calnes 10.000 evra uz to obavezno ide i sve ostalo - muzikalnost pre svega ???

Ima tu sinko da se radi i radi, a o strpljenju i da ne pricam. Mislim ako cemo da radimo ozbiljno, ako cemo da se zezamo - onda je to druga prica.

Odnosno, kako volim po neki put da kazem - kupovinom Steinway & Sons i smestanjem u vasu dnevnu sobu ili po mogucstvu muzicki salon :wink: nikako ne znaci da cete automatski imati i vrhunski muzicki dozivljaj \:D/

Post Reply