HiFi & Professional Audio Forum  

Berza ploca, CD i DVDova u Ljubljani

backup sajta: hificafe.audiohard.com
Forum rules
backup sajta: hificafe.audiohard.com
Post Reply

Topic author
sdanicic
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 2474
Joined: 16 Mar 2006, 13:46
Location: Beograd

Berza ploca, CD i DVDova u Ljubljani

Post by sdanicic » 03 Dec 2006, 11:34

Prosli vikend je u Hali 3 na Gospodarskom rastaviscu (tj. citaj po srpski Sajmu) odrzana medjunarodna berza novih i polovnih nosaca zvuka.

Kada kazem nosaca zvuka, znaci da je tu bilo svega na sta se moze zapisati audio signal, racunajuci na jednim standu i kasete.

Za epitet medjunarodni su pre svega bili zasluzni organizatori - koliko sam ja ukapirao to je neka firma iz Austrije (Beca) koja ide po regionu i pravi ovakve vikend manifestacije. Za kupljenu ulaznicu si kod izlagaca iz Ausrtije odmah dobio popust na prvi kupljeni disk, tako da me je dupli disk ("Beli album" od Bitlsa koji dugo trazim) koji sam kupio izasao sam 14 evra.
Pored austrijskog dela ekipe dominirali su dileri iz Srbije i Hrvatske, malo se cuo i bosanski naglasak, ali najmanje slovenacki :->>>

Sto se tice ponude ona je barem za ljubtelje ploca cini mi se bila pun pogodalk iz dva razloga: od svih izlozenih izdanja na plocama ih je bilo jedno 75% a i lepo i suncano vreme je dozvoljvalo da se svaka ploca i vizuelno proveri na licu mesta u skoro idealnim uslovima. Izbor ploca je je varirao od singlova sa pocetka 60-tih, pa onda onih ploca od 10" (sto vam nije ni singl ni LP), pa da "akutelnih" LP izdanja od Living Stereo, Mercury Living Presence, Pure Pleasure, RCA Red Seal, Verve, Speakers Corner, Decca, ...
Kao i krajnje opksurnih izdanja Juogotona, Jugodiska, Diskotona, RTBa, Diskosa, ...

Bicu iskren da nakon sto sam onako usput pogledao sta se nudi na vinilu, mi je bilo zao sto nemam gramofon, jer sam video ili "podsetio" se izdanja koja mislim da nece skoro ili nikada izaci na CDu !!! Cene vinila su bile veoma razlicite, ali general no gledajuci veoma povoljne, recimo da je prosek bio oko 5 evra i opet sve zaviso od ocuvanosti ploce i kvaliteta izdanja.

Izbor CD-ova je bio korektan, ali nista vise od toga - to vam je ona situacije cini vam se da ima svega, sva je interesantno ali vam se ruka nesto ne masi za novcanik. Barem je takav bio moj utisak. Takodje treba reci da su manje vise svi izlagaci imali discmene tako da sta mogli na licu mesta da cujete disk koji vas interesuje.

Ali sve u svemu, od standa do standa i na sajmu sam proveo skoro 3 sata. Usput sam sreo i nekoliko poznanika (svi sa plocama po miskom), pa se i sa njima proturila po koja rec i tako vreme prodje.

Za posetioce iz Beca i okoline informacija da se ista ovakva manifestacija desava za dva nedelje (16. i 17. decembar) u Austria Center u okviru Vienna International Centra. Takodje sam dobio i vizit karticu prodavnice "Disc Point" u Otto-Bauer Gasse 16 iz Beca (http://www.discpoint.at) i poziv da ih obavezno posetim kada prvom prilikom budem svracao tamo.

Deo atmosfere iz Ljubljane na slikama koje slede.Pozdrav,
Sasa
Attachments
lj_berza_1.jpg
lj_berza_1.jpg (34.47 KiB) Viewed 1475 times
lj_berza_1.jpg
lj_berza_1.jpg (34.47 KiB) Viewed 1475 times
lj_berza_5.jpg
lj_berza_5.jpg (22.96 KiB) Viewed 1476 times
lj_berza_5.jpg
lj_berza_5.jpg (22.96 KiB) Viewed 1476 times
lj_berza_4.jpg
lj_berza_4.jpg (22.96 KiB) Viewed 1476 times
lj_berza_4.jpg
lj_berza_4.jpg (22.96 KiB) Viewed 1476 times
lj_berza_3.jpg
lj_berza_3.jpg (35.54 KiB) Viewed 1476 times
lj_berza_3.jpg
lj_berza_3.jpg (35.54 KiB) Viewed 1476 times

Post Reply