HiFi & Professional Audio Forum  

DAC sa Sabre chipom

Digitalne komponente, Bežični Audio, Striming..
User avatar

Topic author
DejanM
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 4686
Joined: 18 Aug 2005, 13:14

DAC sa Sabre chipom

Post by DejanM » 22 Jun 2010, 21:44

Nema puno eksternih DACova koji koriste Sabre chip. Jedan od njih, sa jos uvek razumnom cenom jeste:

http://www.wyred4sound.com/webapps/site ... upid=18157

Na zalost nisam imao prilike da cujem ove sprave ... Ako neko jeste, bilo bi interesantno cuti utiske ...

User avatar

Topic author
DejanM
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 4686
Joined: 18 Aug 2005, 13:14

Re: DAC sa Sabre chipom

Post by DejanM » 25 Jun 2010, 13:40

Interesantno je da Sabre chipove koristi i D'Agostino za svoje procesore i CD/DVD/BR playere. Iz nekog razloga medjutim Krell ne izbacuje kao proizvod eksterni DAC, iako imaju veoma bogato iskustvo u pravljenju CD playera.


RIVIERA
srebrni korisnik
srebrni korisnik
Posts: 356
Joined: 18 Jan 2009, 20:45

Re: DAC sa Sabre chipom

Post by RIVIERA » 19 Jul 2010, 09:28

Ja i moj drug smo uradili jedan dac sa Sabre chipom, pa skoro pre godinu dana...
Prijatelj je projektovao pcb i programitanje kontrolera a ja originalnu sch digitalnog analognog i power dela.
Posto mora da se setuje preko mikrokontrelera,
display koji je bio u prvoj verziji pokazao se kao mali i slabo vidljiv
mada je bio standardnih dimenzija...
A lepo sam rekao da bi trebalo staviti veci...
Tako da taj kao projekat od svega nekoliko primerka daca nije zavrsen
ali ono malo sto sam ga slusao mogu reci
da je to jako dobar dac. Da ne kaze m vrhunski
mada sam ga ja konfigurisao totalno paralelno
tako da ustvari u nasoj verziji to je 4 x balanced, 8 dacova
Sabre ima 16 dac core-a u sebi...
Zvuk je jako specifican mrzi me sada da pisem
mozda u narednom postu ako nekoga uopste i zanima...
cheers :mr


RIVIERA
srebrni korisnik
srebrni korisnik
Posts: 356
Joined: 18 Jan 2009, 20:45

Re: DAC sa Sabre chipom

Post by RIVIERA » 19 Jul 2010, 09:46

evo i jedan foto od prosklog leta sa testa...
inace uradio sam posebna napajanja sa posebnim trafoima za oba kanala,
posebno analog a posebno digital i takodje posebni Vref power...
:oky
...
Attachments
Sabre dac test.jpg
Sabre dac test.jpg (63.17 KiB) Viewed 1274 times
Sabre dac test.jpg
Sabre dac test.jpg (63.17 KiB) Viewed 1274 times

User avatar

Topic author
DejanM
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 4686
Joined: 18 Aug 2005, 13:14

Re: DAC sa Sabre chipom

Post by DejanM » 19 Jul 2010, 13:49

Riviera,

Svaka cast na ovome ... Ajde napisi sta podrazumevas pod vrlo specificnim zvukom - nemoj da te mrzi ... Mislis da Sabre DACovi daju neku posebnu notu koja se ne da promeniti izlaznim stepenom ?


RIVIERA
srebrni korisnik
srebrni korisnik
Posts: 356
Joined: 18 Jan 2009, 20:45

Re: DAC sa Sabre chipom

Post by RIVIERA » 19 Jul 2010, 19:12

Dejane, nisam to kako bi trebalo poslusao
slusao sam samo u 2 konfiguracije analognog dela
i to bukvalno 2otak minuta, tek da prvo vidim da li to radi uopste...
1. Riv pa sve parallel-Cout-Western El. interstage transformer
I2S ulaz uzet sa CS chipa. Zvuk prijatan prirodan, bez na prvi pogled uocljivih smetnji
propusni opseg jako dobar a krajevi solidno izbalansirani...
Podseca na jako dobar NOS vintage, ali nije mutan i spor
2.Riv + OP amp output Bal buffer + SE
veoma brz i dalje bez sound signature-a, mozda malo bolji dynamic, i dalje dobar propusni opseg
...
Prijatno sam iznenadjen jer moj utisak je da je nesto izmedju TDA1541 ali cistiji i brzi i PCM 63
ali manje ostar i grub...
?
mada je ovo krajnje proizvoljno i samo kao lagana impresija...
Usvakom slucaju dobar dac chip
chip se ne greje, jako brzo lock-uje neverovatno, mozda zbog MCK koji je 80MHz ?
Moze se konfigurisati bukvalno na svaki moguci nacin, arhitektura je odlicna
prihvata software u registrima i radi sve kako je i u datasheetu...
.
ostaje da zavrsim display, pa da se isproba kako dolikuje
inace predvideo sam i tube out itd...
.
:mrgreen:

User avatar

Topic author
DejanM
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 4686
Joined: 18 Aug 2005, 13:14

Re: DAC sa Sabre chipom

Post by DejanM » 19 Jul 2010, 21:34

Koliko sam razumeo obe ove verzije su bile NOS varijanta ?

Bilo bi interesantno da postujes semu tog lampaskog izlaznog stepena koji ces napraviti ... SET ili OTL verzija ?

Koje si regulatore u napajanju stavljao ?


RIVIERA
srebrni korisnik
srebrni korisnik
Posts: 356
Joined: 18 Jan 2009, 20:45

Re: DAC sa Sabre chipom

Post by RIVIERA » 19 Jul 2010, 21:58

2 set up je isto bio nos sa tim sto je bio 24bita
materijal posto nisam imao kontroler a sabre je deff settings input format
I2S, 24bit sa tim sto mislim da sam automatski prepoznaje sampling rate
koji mu se dobaci e sad da li je OS ili NOS to ne zavisi od daca vec od onoga ispred
za pocetak nije lose znati koji je samplong rate originalnog materijala
...


RIVIERA
srebrni korisnik
srebrni korisnik
Posts: 356
Joined: 18 Jan 2009, 20:45

Re: DAC sa Sabre chipom

Post by RIVIERA » 19 Jul 2010, 22:08

regulatori su najkvalitetniji u tom kucistu i na tom fizickom nivou...
nisam na dac plocici hteo da mesam babe i zabe...
a Vref je sa AD797 u malom kucistu. Visestepena regulacija on board
ALI pre svega toga je posebna plocica sa pre-regulisanim i stabilisanim napajanjem
pa tek onda nezavisni mrezni trafoi
poslacu fotke...
tube stage je 2 x SE (balanced) po kanalu i ima niskoimpedantni izlaz
2 x anode foll + 2 x cat. foll. direct coupling
i uradio sam jedan special analog out sa AD861 ali to jos nisam napravio...
ali i kod OP verzije je specificno uradjeno namerno nisam hteo da projektujem kako je uobicajeno
i kako se inace radi pa po cenu da bude i losije...
ali thanks good for cadence CAD design & PSpice...
:nic


RIVIERA
srebrni korisnik
srebrni korisnik
Posts: 356
Joined: 18 Jan 2009, 20:45

Re: DAC sa Sabre chipom

Post by RIVIERA » 19 Jul 2010, 22:16

Mada nema potrebe za bilo kakvim bufferima...
kada se povezu dacovi za L u paraleli izlazna impedansa je manja od 200 ohm :D
po kanalu
.
ALI dac chip dozvoljava setovanje i da recimo svira samo jedan od kanala
u tom slucaju su potrebna 2 dac chipa za stereo pa sam i to predvideo
u tom slucaju
sa simple Riv konverzijom Zout je ispod 100oma
a ako se umesto na Agnd Riv spoje na 1/2 Vref onda je offset na izlazu
0 V
pa se moze koristiti bes spreznog kondenzatora...
.
ako nije potreban balansirani izlaz chip dozvoljava biranje faze za svaki modul ponaosob
pa se moze konfigurisati
8 x L/R SE
ili
16 x L ili R takodje SE
:cafe
Ing. Brian D. je projektovao kao iz snova...
:sign

User avatar

Topic author
DejanM
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 4686
Joined: 18 Aug 2005, 13:14

Re: DAC sa Sabre chipom

Post by DejanM » 19 Jul 2010, 23:00

Da taj Sabre izgleda kao revolucionarna varijanta zbog same cinjenice da je stavljeno vise DAC chipova u jedno kuciste pa mogu onda da se vezuju na razne nacine, sto stvari cini mnogo jednostavnijim pri realizovanju raznih varijanti.

Ako sam dobro razumeo kao receiver si koristio neki Crystal chip bez ikakvog bufferovanja ulaznog streama i bez ikakvog upsamplimg programiranja nekog DSPa ?

Sta si koristio kao clock kolo i da li si uopste vrsio reclocking ?

Ovo si napisao:

"ALI pre svega toga je posebna plocica sa pre-regulisanim i stabilisanim napajanjem
pa tek onda nezavisni mrezni trafoi
"

Da li bi mogao da postavis semu ovoga ili da malo pojasnis ovu recenicu ... ?

P.S. Izvini na ovakvom zapitkivanju ali me to zanima ....


RIVIERA
srebrni korisnik
srebrni korisnik
Posts: 356
Joined: 18 Jan 2009, 20:45

Re: DAC sa Sabre chipom

Post by RIVIERA » 20 Jul 2010, 11:20

Sabre ima sopstveni SPDIF ulaz tako da nije potreban receiver
to nije osnovni ulaz u hardvare modu
pretpostavljam da je kao osnovni postavljen I2S pcm 24bit data ulaz
da ne bi bio bas na izvolite za DIY drustvo
tako da mora da se koristi sa mikrokontrolerom...
ali posto sam hteo da isprobam i drufe ulaze koristio sam i i2s sa receivera...
.
Shema je dizajnerski mnogo bolja nego sto je dao ESS tech. u svojim podacima
a dosta bolja i od slicnih projekata sa ovim ess chipom na primer buffalo
.
kod dacova koji imaju next to chip mastr clock
a sabre ima do 80MHz mislim da nema potrebe koristiti recklo.
zato sto to na nei nacin radi sam ulazni deo daca, koji ima mnogo veco takt nego MCK busa...
ali moze da se isproba
recimo reckl. sam probao sa Firewire interface-om, oxfordov FW chip, i osetno losije radi...
zbog toga sto su to vec asinhtoni uredjaji..?
.
:oky


RIVIERA
srebrni korisnik
srebrni korisnik
Posts: 356
Joined: 18 Jan 2009, 20:45

Re: DAC sa Sabre chipom

Post by RIVIERA » 20 Jul 2010, 11:29

A sto se koriscenja DSP-a tice to je potpuno ne prihvatljivo
vec ih preterano koriste pri snimanju i u samoj produkciji
:-s
pa reprodukcija ne mora biti opterecena time
:D

User avatar

Topic author
DejanM
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 4686
Joined: 18 Aug 2005, 13:14

Re: DAC sa Sabre chipom

Post by DejanM » 20 Jul 2010, 12:46

Thanx Riviera. Sad razumem sta si uradio. Steta sto sam 600 km daleko od tebe - rado bih poslusao to sto si napravio.


RIVIERA
srebrni korisnik
srebrni korisnik
Posts: 356
Joined: 18 Jan 2009, 20:45

Re: DAC sa Sabre chipom

Post by RIVIERA » 29 Jul 2010, 09:30

Pa nije strasno
:D
mozda ti i posaljem komad kada bude gotov pa testiraj...
videcu da slikam jos fotki PCBa i napajanja. :nic

Post Reply