HiFi & Professional Audio Forum  

4K Blu-Ray format u problemu?

A/V risiveri, DVD / Blu-Ray plejeri, (O)LED i LCD paneli..
Post Reply
User avatar

Topic author
sn
Forum Admin
Forum Admin
Posts: 2354
Joined: 15 Sep 2006, 04:09
Location: Belgrade
Contact:

4K Blu-Ray format u problemu?

Post by sn » 02 May 2014, 00:50

techr.JPG
techr.JPG (9.69 KiB) Viewed 871 times
techr.JPG
techr.JPG (9.69 KiB) Viewed 871 times
The 4K Blu-ray format could be dead in the water
Opinion: Sony is losing faith in physical formats

Sony has been talking about Blu-ray in Japan this morning and the news does not bode well for anyone hoping for a new 4K Blu-ray format.
The company's forecasted financial losses, which were already sizeable, have grown even bigger.
And alongside costs incurred by its withdrawal from the PC business, one of the key reasons given is the decline of the physical media market, i.e. Blu-ray disc sales.
:sign Techradar

User avatar

DejanM
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 4686
Joined: 18 Aug 2005, 13:14

Re: 4K Blu-Ray format u problemu?

Post by DejanM » 02 May 2014, 07:28

Sony ima vec dosta dugo ozbiljne probleme. Imaju velike gubitke i u TV delu svog businessa i veliko je pitanje sta ce uraditi. Interesantno je videti da li ce jednostavno pogasiti odredjene segmente svog businessa (TV, PC,:..) ili ce ipak pokusati da inovativnim proizvodima poprave stvari.

Blue Ray se lose prodaje, kao i svi drugi nosaci zvuka, zbog sve dominantnhije uloge downloads. Takodje piratske stranice, sa kojih je moguce spustati i muziku i filmove, guse taj business. Meni je zanimljivo da korporacije poput Sony jos nisu izasle na trziste sa adekvatnim odgovorom - recimo pravljenjem portala za prodaju muzike i filmova za razumne novce ali u izuzetnom kvalitetu. Apple je jedna od retkih kompanija koja ima jasnu strategiju u toj oblasti. To mozda nece spasti plasticne nosace zvuka, ali bi moglo da donese zaradu. Uostalom Apple je pokazao da kada su musterije ubedjene da kupuju kvalitetnu robu, onda su spremne i nesto vise za to da plate.

Kada bi8 Sony npr. izasao sa portalom sa svim mogucim albumima u DSD formatu, ili sa filmovima u 4K HD formatu sa DTS Master HD (giga-mega) soundom, koji se mogu downloadovati za neke razumne novce ... to bi imalo neku sansu.

Interesantno je takodje da je Sony u celoj toj guzvi izasao sa novom HiFi linijom proizvoda - oni su prilicno inovativni i deluju na prvi pogled primamljivo. Ideja da se svi audio formati prvo interno konvertuju u DSD i onda konvertuju u analogni signal, je do sada jedinstven pristup na trzistu. Tako nesto slicno je potrebno i za filmove ...

Post Reply