HiFi & Professional Audio Forum  

Slusanje muzike na racunalu

Računari, komponente, softver..
Post Reply
User avatar

Topic author
Staromodan
povremeni korisnik
povremeni korisnik
Posts: 58
Joined: 08 Feb 2012, 16:36

Slusanje muzike na racunalu

Post by Staromodan » 08 Aug 2015, 13:31

Već dugo vremena planiram složiti računalo za slušanje muzike. Ispočetka mi je to djelovalo jeftinije i jednostavnije od gotovih audio komponenti. Novi računalni dijelovi su se prebrzo mijenjali, pa sam stalno odgađao i čekao da izmisle nešto kvalitetnije, tiše i da troši manje struje. Onda su postala popularnija prijenosna računala, kasnije tapkalice, a kad su se pojavili neki novi klinci tada je slaganje računalnih dijelova postalo prošlost i teže ih se nabavlja, pa sada stoji napola dovršeno i skuplja prašinu. Vremena su se promijenila, pa mi više nije do muzike kao nekad prije. Ispočetka je djelovalo jako jednostavno, ali kasnije je postalo prekomplicirano. Jedan od problema je šum u zvuku zbog elektronike, koji sam mislio riješiti tako da sam napravim kućište za računalo. Drugi je buka računalnih dijelova. Neki su se žalili da im datoteke na računalu s vremenom budu nečitljive, a samoprozvani računalni stručnjaci su tvrdili da problem nije u računalu, pa sam to proučavao duže vremena i shvatio da su ti računalni "stručnjaci" bili obični preseratori. Nakon toga sam proučavao drivere i više se zainteresirao za računala. Sada samo povremeno pogledam i poslušam neki stari videospot i prisjećam se.

User avatar

Topic author
Staromodan
povremeni korisnik
povremeni korisnik
Posts: 58
Joined: 08 Feb 2012, 16:36

Re: Slusanje muzike na racunalu

Post by Staromodan » 10 Aug 2015, 14:23

Planirao sam koristiti ATX matičnu ploču, tako da lakše izoliram zvučnu karticu od ostalih računalnih dijelova, ali tada bi kućište bilo preveliko. Razmišljao sam i o drvenim vanjskim stranicama, ali tada bi temperatura bila previsoka. Probao sam složiti što manje kućište, ali tada su se računalni dijelovi jako zagrijavali i bili bučniji. Onda su obični dijelovi postajali sve rjeđi u trgovinama, pa sam potražio starije. Počela su mi se sviđati starija kućišta, jer su bila kvalitetnije izrade. Što se tiče podataka, shvatio sam koliko je korisno imati rezervnu kopiju. Nekoliko godina sam isprobavao razne datotečne sisteme, kraće vrijeme kvalitetu zvuka na raznim operativnim sistemima, pa sam pokušao pronaći kvalitetan besplatni sistem, ali trebalo je naučiti puno toga novoga da se shvati kako funkcionira, a na nekima nije sve onako kako piše u dokumentaciji.

Ima li zainteresiranih da nastavim?

User avatar

sn
Forum Admin
Forum Admin
Posts: 2353
Joined: 15 Sep 2006, 04:09
Location: Belgrade
Contact:

Re: Slusanje muzike na racunalu

Post by sn » 11 Aug 2015, 12:45

Slaba je zainteresovanost za forum, uglavnom citaju vise (po statistikama). Nemoj ocekivati neku veliku posecenost, bar u skorije vreme.
Na facebook strani foruma ima sve vise zainterersovanih, ali od cele posete i 'prijatelja' nema ni 5% ljudi iz ex-yu, sto govori dosta.

Post Reply